Fotofobija ali preobčutljivost na svetlobo

Fotofobija ni strah pred močno svetlobo, marveč preobčutljivost nanjo, ki se lahko stopnjuje od blagega neprijetnega občutka vse do bolečine.
Fotofobija ni strah pred močno svetlobo, marveč preobčutljivost nanjo, ki se lahko stopnjuje od blagega neprijetnega občutka vse do bolečine. (Foto: Pixabay)

Imate nelagoden občutek v očeh ali pa morda celo občutite bolečino, kadar je svetloba zelo močna? Po vsej verjetnosti gre za stanje, imenovano fotofobija oziroma preobčutljivost na svetlobo.

Fotofobija torej ni strah pred močno svetlobo, marveč preobčutljivost nanjo, ki se lahko stopnjuje od blagega neprijetnega občutka vse do bolečine. To je pogosta težava, zlasti izrazita pa je pri svetlolasih in svetlopoltih ljudeh, ki imajo malo kožnega pigmenta. Ena od zadnjih raziskav je pokazala tudi, da je fotofobija trikrat pogostejša pri ljudeh s panično motnjo.

Lahko prikriva migreno in druge bolezni

  • Preobčutljivost na svetlobo ni bolezen, vendar pa je nemalokrat simptom kake prikrite motnje, denimo migrenskih glavobolov. Fotofobija je lahko različno intenzivna in sega od blagega nelagodja in bleščanja do bolečine in glavobolov. Devetdeset odstotkov ljudi, ki doživljajo migrenske napade, poroča o fotofobiji: svetloba še poslabša migrensko bolečino.
  • Fotofobija utegne biti posledica očesnega vnetja, ki zmoti normalno odzivanje očesa na svetlobo.
  • Občutljivost na svetlobo povzročajo tudi druge poškodbe očesa, denimo praske in okužbe.
  • Fotofobija je lahko simptom avtoimunske bolezni (revmatoidni artritis, multipla skleroza, lupus, motnje delovanja ščitnice), povezana pa je tudi z drugimi boleznimi, kot so sinusitis, meningitis, ošpice in encefalitis.
  • Fotofobijo lahko povzročijo tudi nekatere snovi in zdravila, kot so denimo amfetamini in antihistaminiki.
  • Fotofobijo povzročajo tudi druge težave z očmi, kot sta katarakta in glavkom, lahko pa je simptom blefarospazme, ki onemogoči nadzor nad obrazno mimiko in se kaže kot hitro mežikanje ali trzanje.

Kaj lahko storite sami?

Zdravljenje preobčutljivosti na svetlobo je odvisno od vzroka. Navadno gre za simptom skrite težave, kot je očesna mrena; v takem primeru zdravljenje mrene odpravi tudi težave z bleščanjem. Z zdravljenjem očesne bolezni oko pogosto postane tudi manj občutljivo na svetlobo.

Ni pa nujno, da je občutljivost na svetlobo simptom kake druge zdravstvene težave. Pomembno je vedeti, da obstaja lestvica občutljivosti na svetlobo. Nekateri ljudje so preprosto občutljivejši od drugih in tudi s staranjem smo čedalje občutljivejši na svetlobo, saj se oko spreminja, četudi ni bolno.

Tudi če se za vašo preobčutljivostjo na svetlobo ne skriva kak fizični vzrok, lahko težava postane zelo izrazita. Najboljši nasvet je obvezna raba kakovostnih sončnih očal in klobukov, saj v precejšnji meri omili to nevšečnost. Nošenje kakovostnih sončnih očal bo očem le koristilo in jih ne bo »polenilo«.

Kako torej živeti s preobčutljivostjo na svetlobo, če ne gre za bolezen? Tako, da omejimo količino svetlobe, ki vstopa v oko. Najboljša pomoč so zatemnjena stekla očal ali kontaktnih leč. Sončna očala morajo imeti filter za UV-žarke, najboljša pa ponujajo zaščito proti UVA- in UVB-žarkom. Nekateri ljudje imajo raje aktivna stekla, ki v svetlejših razmerah potemnijo. Polarizirane leče lahko omejijo bleščanje z ravnih površin. Očala so torej nadvse dobrodošla pomoč, če pa težave ne popustijo, obiščite oftalmologa.


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki