Suhe oči

Blage oblike suhih oči zdravimo samo z umetnimi solzami. V oko jih lahko nakapamo večkrat na dan, celo vsako uro.
Blage oblike suhih oči zdravimo samo z umetnimi solzami. V oko jih lahko nakapamo večkrat na dan, celo vsako uro. (Foto: Shutterstock)

Imate občutek, kot da bi vas nekaj rezalo v oči, vas peče in zbada ali pa se vam zdi, da imate v očesu neviden tujek, ki ga ni mogoče odstraniti? Morda ste opazili tudi, da se težave še stopnjujejo pri branju, gledanju v ekran, kadar zunaj piha, če je veliko prahu ali se zadržujete v zakajenem prostoru. To po vsej verjetnosti pomeni, da imate suhe oči, kar pa ni nerešljiva težava.

Težave pri občutku suhih oči lahko sprva sami blažimo z umetnimi solzami, s čimer poskušamo odstraniti vzrok za pomanjkanje solz. Pri izrazitejših težavah so na voljo zdravila, katerih izbira je odvisna od stopnje prizadetosti oči ter od vzroka težave. Glavni razlog za suho oko je zmanjšano nastajanje solz v solznih žlezah, dodatno pa lahko k občutku suhih oči prispeva nepravilno sorazmerje izločkov v solznem filmu. Vzrokov za pojav tovrstnih motenj je več.

Zakaj oči ne smejo biti suhe?

Glavna naloga solz je, da oči varujejo in jih vlažijo ter tako prispevajo k jasnemu vidu. Preprečujejo tudi pojav vnetij na roženici in z njene površine odnašajo tujke, ki bi sicer poškodovali površino očesa.

Solze nastajajo v solznih žlezah ob očesu in se v majhnih količinah ves čas sproščajo. Z nenehnim utripanjem očesnih vek se enakomerno razporedijo po površini roženice in tako na njej ustvarijo tanek tekočinski film.

Vzroki za suhe oči

Poglavitni razlog za suhe oči je torej zmanjšano nastajanje solz. To povzroči, da se mehki deli očesa, kot sta veznica in roženica, hitro izsušijo. Vzroki, ki pripeljejo do te motnje, so številni. Nekateri ljudje imajo že prirojeno nekoliko manjše ustvarjanje solz; pri teh se ob stanjih, ki le nekoliko zmanjšajo nastajanje tekočine, težave pojavijo prej in so izrazitejše. Če je solz za vlaženje površine očesa premalo, oči postanejo razdražene in občutljive.

Do zmanjšanja količine solz naravno pride s starostjo, pri ženskah pa se nastajanje solz dodatno zmanjša v menopavzi, na kar vplivajo hormonske spremembe v telesu.

K zmanjšanju solzenja lahko prispevajo tudi nekatera zdravila, avtoimunske bolezni, kemične poškodbe oči in poškodbe vek. Najpogostejše bolezni, ki lahko povzročajo suhe oči, so revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus, skleroderma in Sjögrenov sindrom.

Težave z občutkom suhih oči se lahko pojavijo tudi pri ljudeh, pri katerih nastaja dovolj solz, vendar je sestava solzne tekočine neustrezna. Običajno je v solznem filmu premalo sestavin, kot so lipidi, ki so pomembni za upočasnitev izhlapevanja in sušenja solzne tekočine ter za ohranjanje vlažnosti očesa.

Na pojav suhih oči lahko vplivajo tudi nekatera zdravila, zlasti diuretiki, antihistaminiki, uspavala, triciklični antidepresivi, zdravila za zdravljenje aken ter nekateri opiatni analgetiki.

Poznamo pa tudi nekatere bolezni, ki povzročajo podobne težave, vendar do njih ne pride zaradi motenj nastajanja solz (denimo vnetje robov vek, alergična reakcija na očesne kapljice ali mazila, preobremenjenost oči …). Zato je najbolje, da pri hujših težavah obiščete oftalmologa, ki bo s preiskavami odkril pravi vzrok in določil primerno zdravljenje.

Kako si pomagamo sami?

  • Z uporabo umetnih solz si lahko pri blažjih težavah pomagamo sami.
  • Pomaga tudi, da ohranjamo 50-odstotno vlažnost v prostoru in da gretje ali hlajenje usmerjamo stran od oči.
  • Ne uporabljamo kozmetike, ki draži oči, in se izogibamo cigaretnemu dimu.
  • V pomoč je lahko tudi zavestno mežikanje, saj s tem pomagamo očesu, da prerazporedi solzni film.
  • Če pa so vaše težave zelo izrazite, je priporočljiv obisk oftalmologa, saj bo glede na pravi vzrok predpisal tudi najbolj primerno zdravljenje, s tem pa preprečil nastanek morebitnih hujših okvar. Suho oko se namreč lahko nadraži in pogosto vname, vnetje pa lahko poškoduje roženico in poslabša vid.

Zdravljenje suhih oči

  • Ne glede na vzrok težav je cilj zdravljenja, da postanejo oči čim bolj vlažne. Očesni zdravniki zato predpisujejo sledeča zdravila.
  • Nadomestki solz: blage oblike suhih oči zdravimo samo z umetnimi solzami. V oko jih lahko nakapamo večkrat na dan, celo vsako uro. V primerih zelo pogostega jemanja umetnih solz je priporočljiva uporaba umetnih solz brez konzervansov, ki jih dobimo v lekarnah, saj konzervansi pogosto povzročajo alergične ali toksične reakcije, ki dodatno dražijo oko.
  • Poleg umetnih solz je v hujših primerih priporočljiva še uporaba vlažilnih mazil za oko, predvsem pred spanjem, saj vid za nekaj časa nekoliko zameglijo.
  • P rekinitev iztekanja solz skozi solzne kanalčke: odprtine solznih kanalčkov, skozi katere odtekajo solze, začasno ali trajno zaprejo s posebnimi čepki ali z manjšim operativnim posegom.
  • Protivnetna zdravila: pri zelo napredovalih oblikah bolezni so na voljo tudi druga zdravila, ki jih navadno uporabljajo pri zagonu bolezni, izjemoma tudi daljši čas.

Kaj pa delo pred zaslonom?

Dolgotrajno delo pred zaslonom pri približno 70 odstotkih ljudi povzroča težave z očmi. Med najpogostejše sodijo skelenje, solzenje, nejasna slika in suhe oči.


Ali veste, iz česa so sestavljene solze?

Solze niso le voda, marveč imajo veliko kompleksnejšo sestavo. Gre za tekočino, sestavljeno iz vode, maščob, elektrolitov, encimov, pomembnih za uničevanje bakterij, in rastnih faktorjev, ki uravnavajo celične procese na površini očesa. Tako sestavljen solzni film ohranja površino očesa gladko in prozorno. Plast tekočine, ki pokriva površino očesa, imenujemo solzni film; ta po vsej debelini ni sestavljen enako, ampak ima tri plasti.

Najgloblja plast, ki se neposredno prilega očesni površini, je plast sluzi, ki jo tvori veznica. Srednja plast se imenuje vodna faza in predstavlja 90 odstotkov solznega filma; sestavljena je pretežno iz vode in nekaj soli. Ta del solznega filma je odgovoren za čiščenje očesa in odstranjevanje tujkov s površine. Vrhnji sloj pa se imenuje lipidna faza in vsebuje maščobne kisline (lipide). Ta sloj ustvarjajo žleze na zunanjih robovih zgornje in spodnje veke. To je sloj, ki preprečuje prehitro izhlapevanje vodne plasti solznega filma. Ko gre za sestavo solznega filma, je torej nadvse pomembno pravilno ravnotežje med sestavinami.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki