Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Za zdrave oči in dober vid


(stran 2 od 3)


Predstavljanje in pomnjenje
Pomnjenje barv takrat, ko si z dlanmi pokrijete oči, pomaga, da barve bolje vidite tudi v resničnosti. Po izkušnjah dr. Batesa si je neki njegov bolnik "popravil vid s pomnjenjem cveta zlatice". Podoben učinek bi lahko dosegli tudi s predstavljanjem čudovitega sončnega zahoda.

Masaža oči
Masaža sprošča pretirano napete očesne mišice. Zaprite oči in s kazalcema narahlo drsite čez veke in okoli oči. Opazujete barvne mavrice, ki se bodo pokazale pred notranjimi očmi. Narahlo si zmasirajte tudi rob lasišča in tilnik. To bo sprostilo krčevito napetost, ki slabo vpliva na vid.

Zeliščni pripravki za utrujene in razdražene oči
Zeliščne kopeli in obkladki so dobrodošla pomoč pri utrujenih in razdraženih očeh. Za očesno kopel lahko uporabite podstavek za mehko kuhana jajca, ki ga napolnite s skrbno precejenim zeliščnim pripravkom. Podstavek najprej položite na zaprto oko, nato oko počasi odprite in ga obračajte, da tekočina doseže očesne kotičke. Ponovite še z drugim očesom.

Za zeliščne obkladke potrebujete dve krpici iz gaze ali vate. Namočite ju v mlačno tekočino, jih rahlo ožemite in za 15 minut položite na zaprte oči. Seveda morate pred tem skrbno odstraniti ličila.

Zelo učinkoviti so naslednji pripravki::

Čajno žličko posušenih kamiličnih cvetov ali komarčkovih semen prelijte s 1/4 l vrele vode, pokrijte in pustite stati 10 minut, nato temeljito precedite.

Žlico svežega peteršilja prelijte s 1/4 l vrele vode, pokrijte in čez 15 minut odcedite.

1/4 čajne žličke čebeljega medu raztopite v žlici vode in tekočino nakapajte v oči.

Zmešajte 1/4 l mleka in 2 žlici rožne vode ter z mešanico prepojite obkladka.

Sončna svetloba
Svetloba je hrana za oči, seveda pa ne sme biti premočna in sevati naravnost v oči. Zaprte oči čim pogosteje izpostavljajte soncu; s tem boste okrepili vid. Udobno sedite na prostor, obsijan s soncem, zaprite oči in se za 10 minut prepustite sončnim žarkom. Od časa do časa narahlo zaokrožite z zrklom in nekoliko premaknite glavo, tako da se bo vpadni kot svetlobnih žarkov spreminjal. Občutite, kako vam toplota prodira skozi oči in spodbuja prekrvavitev. Vaje nikoli ne izvajajte med 11. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše, saj si lahko ožgete veke.

Urjenje oči z rastrskimi očali
Zelo učinkovita metoda urjenja vida so rastrska očala. Namesto korekcijskega stekla imajo zatemnjeno ploščo ali folijo iz umetne snovi s pikčasto mrežo (rastrom), podobno mušjemu sestavljenemu očesu. Od 20- do 30-minutno nošenje rastrskih očal na dan - ne glede na motnjo vida - vpliva zlasti na sposobnost zaznavanja, ostrino vida in občutenje barv ter na gibljivost in svetlobno toleranco oči. Rastrska očala lahko uporabljate za sprostitev očesnih mišic, zlasti po delu z računalnikom ali gledanju televizije, pomagajo pa tudi izboljšati motnje vida, kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in starostna daljnovidnost. Pozitivno vplivajo tudi pri očesnih obolenjih, kot sta glavkom in siva mrena. Zaradi varnostnih razlogov jih nikoli ne nosite, kadar vozite avtomobil!

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd