Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

7. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu bo potekal od 20. do 26. januarja 2013 pod okriljem Evropske zveze proti raku materničnega vratu (European Cervical Cancer Association, ECCA).

Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–80 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Prav tako ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna.
V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. Slovenske ženske so presejalni program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Slovenija se lahko pohvali, da se je v prvih osmih letih delovanja DP ZORA incidenca raka materničnega vratu znižala za dobro tretjino, kar je tudi v evropskem merilu velik uspeh. Od leta 2009 v Sloveniji poteka tudi brezplačno cepljenje deklic proti HPV v 6. razredu osnovne šole.

V zadnjih letih za rakom materničnega vratu zbolevajo predvsem ženske, ki se ne udeležujejo redno presejalnih pregledov Zora. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, praviloma odkrijejp že predrakave spremembe (in jih zdravijo, preden se rak sploh razvije) ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv, ženska pa praviloma ohrani maternico in lahko še vedno zanosi.

Po uvedbi programa Zora se je incidenca RMV zmanjšala in nato ustalila v vseh starostnih skupinah, razen pri ženskah med 65. in 74. letom, kjer se je ponovno začela večati. To je skladno s premajhno pregledanostjo žensk med 50. in 64. letom, ki jo opažajo v programu Zora že od začetka. Programa Zora se udeležuje le nekaj več kot polovica žensk te starosti, zato lahko pri njih pravočasno prepoznajo in zdravijo le dobro polovico predrakavih sprememb. Pri ženskah, ki se pregledov ne udeležujejo, ostanejo namreč predrakave spremembe neprepoznane in nezdravljene in zato lahko v 10–15 letih napredujejo do RMV. Pomembno je, da se ženske redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hpv , rak materničnega vratu , presejalni program , program zora , cepljenje hpv

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

21. 01. 2013 08:37:41
Pozdravljeni!
Članek mi je všeč. Imam pa eno vprašanje. Tu omenjate ,da se je RMV začela večati od 65 74 leta. sama imam 70 let. Moja ginekologinja mi je povedala,da sedaj ne potrebujem več teh pregledov. Ali me nismo več v nevarnosti in ne rabimo več ginekologa.
Hvala za odgovor Lp
21. 01. 2013 08:38:58
Premalo nas bere tako dobre članke
LP