V ljubljanski porodnišnici prvi v letu 2013 rojen deček

  • UR
  • torek, 01. januar 2013
(Foto: Jupiterimages)

Vsako novo leto je v Porodnišnici Ljubljana (KO za perinatologijo UKC Ljubljana) prav poseben dan, kajti vsi z nestrpnostjo pričakujejo, kdo bo tisti, ki bo prvi privekal na svet v novem letu. Letos se je 36 minut čez polnoč rodil deček mamici iz Kamnika.

V ljubljanski porodnišnici se je na današnji dan (1. januar 2013) do 12. Ure rodilo 8 otrok, od tega 4 dečki in 4 deklice.. Nadzorna zdravnica ginekologinja Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., s KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je povedala, da so v Porodnišnici Ljubljana od 1. januarja 2012 do 1. januarja 2013 imeli  6531 otrok, porodov pa je bilo 6328, med katerimi je bilo 3357 delčkov in 3175 deklic. Imeli smo 194 parov dvojčkov, 5 krat so se rodili trojčki, opravili smo 1251 carskih rezov. 611 nedonošenčkov in bolnih novorojenčkov je bilo sprejetih v Enoto intenzivne nege in terapije, 383 otrok je imelo porodno težo pod 2000 gramov, 559 otrok pa porodno težo nad 4000 gramov. V 85% je bil prisoten pri porodu mož ali partner.

Mamici, ki sta prvi v letošnjem letu rodili dečka in deklico, sta obiskala v spremstvu vodstva UKC Ljubljana in Ginekološke klinike tudi predsednik RS Borut Pahor in župan mesta Ljubljane Zoran Janković. Gospod Janković je obdaril prvih šest novorojenih otrok.

147 poškodovanih zaradi uporabe pirotehničnih sredstev in zaradi preveč popitega alkohola

V lanskem letu (letu 2011) so v UKC Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli dvanajst poškodovancev, največ v silvestrski noči. Poškodb v letu 2011 je bilo precej manj kot leto prej, ko smo sprejeli 25 poškodovancev. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje, zato imajo ogromno vlogo pri tem seveda prav mediji. Posebej je namreč zaskrbljujoče, da je med poškodovanimi največ mladih: povprečje med leti 2002 in 2011 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih med 10-20 let.

Tomaž Randl, dr. med., nadzorni travmatolog KO za travmatologijo Kirurške klinike je povedal, da je bilo do današnjega dneva sprejetih in oskrbljenih 147 poškodovanih pacientov. Po polnoči je pomoč poiskalo 38 pacientov. Poškodbe so bile v večini primerov povezane s prekomernim uživanjem alkohola, 7  jih je utrpelo poškodbe zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih sredstev. Trije so utrpeli hude poškodbe rok in potrebna je bila amputacija prstov, eden si je dobil poškodoval tudi oko, trije pa so imeli lažje poškodbe oziroma povrhnje opekline rok.

Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se v UKC Ljubljana srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, do pogosto tudi obsežnih in kompleksnih poškodb roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Veliko je tudi poškodb obraza in oči.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto lahko vodi v hude telesne poškodbe, moti pa tudi živali ter onesnažuje okolje.  Zato ne bo odveč nasvet, ki je moto letošnjega leta: »Bodi zvezda in ne meči petard!«
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki