Paradižnik proti kapi

  • TU
  • ponedeljek, 14. julij 2014
(Foto: Shutterstock)

Pri moških z visoko vsebnostjo likopena v krvi je verjetnost za nastanek kapi za polovico manjša, so odkrili finski znanstveniki. Likopen je snov v paradižniku, ki mu daje rdečo barvo. Nekateri izsledki kažejo, da likopen pomiri vnetja, uravnava raven holesterola v krvi in preprečuje nastanek krvnih strdkov, predvsem pa je karotenoid, močan antioksidant, ki lovi in nevtralizira proste radikale. Neposreden učinek likopena na preprečevanje kapi je nekoliko manj jasen.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Neurology, potrjuje, da prehrana, bogata s karotenoidi, znižuje tveganje za nastanek srčnih bolezni in kapi. Moške so v povprečju spremljali dvanajst let in jim s krvnimi testi merili raven likopena v krvi. V tem času so zabeležili 67 kapi in ugotovili, da je bila pri moških z najnižjo vsebnostjo likopena kap dvakrat pogostejša kot pri tistih z najvišjo. Ni še jasno, ali gre zgolj za vpliv likopena – ali pa so v to vpletene tudi druge koristne snovi v paradižniku. Likopen vsebujejo tudi guava, papaja, rožnate grenivke, rdeča paprika, šipek in melone.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki