Kako deluje bionsko oko?

(Foto: Jupiterimages)

V zadnjih dvajsetih letih je biotehnologija eno od najhitreje razvijajočih se področij znanstvenih raziskav. Nedavno so znanstveniki razvili še eno pridobitev, ki povezuje človeka s tehnologijo. Ameriško podjetje Second Sight je od Agencije za hrano in zdravila (FDA) dobilo zeleno luč za testiranje vsadkov očesne mrežnice, ki slepim omogočajo, da vidijo v omejenem obsegu.

Implantant Argus II Retinal Prothesis System omogoča zaznavanje svetlobe ljudem z degenerativnimi očesnimi boleznimi. Pri boleznih, kot je razmeroma pogosta starostna degeneracija rumene pege, bionsko oko prevzame vlogo poškodovanih fotoreceptorjev. Bionsko oko sestavlja digitalna kamera, vgrajena v očalih, ki sliko pošlje mikročipu. Prenosni mikročip procesira sliko v električne impulze, ki predstavljajo vzorce svetlobe in teme, ter jih pošlje radijskemu prenosniku v očalih. Radijski prenosnik impulze po brezžični povezavi pošlje do vsadka nad ušesom ali pod očesom. Zatem sprejemnik radijskega signala po kot las tenki žici pošlje impulze vsadku na očesni mrežnici. Elektrode na mrežnici prepoznajo vzorec svetlobe in teme in sčasoma se tudi možgani naučijo razbrati ta vzorec ter posamezniku sporočijo, kaj gleda. Človek je torej na osnovi svetlobnega vzorca sposoben razločiti oblike pred seboj.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki