Dlesni krvavijo? Se vam to ne zdi nič posebnega?

Krvavenje dlesni je prvi znak za obolenje dlesni in istočasno prvi korak k parodontalni bolezni in izgubi zob. In, žal, res ni nič posebnega, če upoštevamo podatke epidemioloških raziskav, ki so pokazale, da ima blizu 100 odstotkov prebivalstva starejšega od 21 let začelo ali pa že napredovalo obliko parodontalne bolezni. Zato velja parodontalna bolezen za najpogostejšo kronično okužbo!

Zdrave dlesni ne krvavijo. Če bi krvaveli iz nosu, ranic na koži, ušes, sečil ali prebavil, gotovo na to ne bi gledali tako brezbrižno.

Problem pri parodontalni bolezni je, da napreduje počasi, prikrito in v glavnem brez bolečin. Znaki se pojavljajo postopoma: vedno pogosteje ponavljajoča se krvaveča in boleča vnetja dlesni, ustni zadah, sprememba barve, oblike in površine dlesni, odstopanje dlesni, poglobljeni obzobni žepki... Hude bolečine (npr. ob granolomu) nastopijo, ko je za naše zobe skoraj že prepozno. In potem začnejo izpadati kot domine...

Ko so dlesni vnete, ni pravi trenutek za pridiganje, da morate svoje zobe ščetkati in nitkati bolj temeljito. Zaradi bolečin in oteklin takrat tega prav gotovo ne boste storili. Dlesni je potrebno najprej sanirati.

Za hitrejšo zazdravitev in regeneracijo vnetih dlesni je brez recepta v lekarnah in specializiranih trgovinah na voljo Decapinol gel s premišljeno trojno sestavo:

1. hialuronska kislina zmanjšuje krvavenje in otekline ter omogoči hitrejšo regeneracijo dlesni,
2. delmopinol zavira vnetne procese in zmanjšuje lepljivost zobnih oblog, zato lahko tudi ob »nežnejšem« ščetkanju zaradi bolečih in oteklih dlesni vzdržujete dobro ustno higieno,
3. PVP pa tvori »tekočo obvezo«, ki zadržuje učinkovini na mestu delovanja, zmanjšuje krvavenje in ščiti obolele predele pred draženjem in dodatnimi okužbami.

Ko dlesni pozdravite in sklenete, da boste v svoji ustni higieni nekaj korenito spremenili, pa pomislite na Decapinol ustno vodo - korak naprej pri negi zob.

Več informacij na carso.si/decapinol-gel .
Galerija

Decapinol gel

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki