Slovenija se pridružuje razvoju integrativne medicine

(Foto: Jupiterimages)

V Sloveniji je 10. novembra potekal prvi kongres integrativne medicine, ki ga je pripravila univerza Alma Mater Europaea – Evropski center Maribor, in lahko bi dejali, da je bil že skrajni čas za tovrstno pobudo. Višji svetnik za zdravstvo dr. Zmago Turk je poudaril, da gre za združevanje nečesa, kar doslej ni bilo združeno. Zbliževanje uradne in komplementarne medicine je poimenoval za demokratizacijo izbire terapije, pri čemer je ključno, da se pacient lahko odloča in da je informiran.

Nagovor sta imela tudi varuhinja človekovih pravic dr. Zdenke Čebašek Travnik in evropski poslanec Lojze Peterle. Varuhinja je izrazila razočaranje nad neurejeno zakonodajo in poudarila, da človeka, ki bi te stvari lahko uredil, to ne zanima. Lojze Peterle je pozdravil premike na področju komplementarne medicine in poudaril, da pri tem izhaja iz osebne izkušnje, saj je v boju z rakom tudi sam poiskal tovrstno pomoč. Dejal je še, da v Bruslju ne razumejo dobro, da v Sloveniji zdravnik, ki želi prakticirati homeopatijo, izgubi licenco.

Kongresa so se udeležili kolegi iz Srbskega združenja za integrativno medicino, dr. Branislav Milovanović, dr. Slaviša Stanišić in dr. Momir Dunjić, slednja tudi predstavnika Evropskega združenja za integrativno medicino. Pozdravili so napore slovenskih kolegov in opozorili na nujnost holističnega pristopa v medicini, kar kažejo tudi evropski in svetovni trendi.

Namen kongresa je bilo odpreti dialog na področju integrativne medicine v Sloveniji ter opozoriti na pomanjkljivost institucij in ustreznega nadzora na tem področju. Govorniki so poudarili, da potrebujemo tako ustrezno usposobljene terapevte kot tudi zdravnike, ki bodo pripravljeni prisluhniti pacientu. Vprašanje zdravnikove avtonomije in pacientovo pravice do izbire komplementarne medicine je obravnavala varuhinja človekovih pravic.

Dr. Momir Dunjić, predsednik Srbskega združenja za integrativno medicino, meni, da je integrativna medicina medicina 21. stoletja. Njegov kolega dr. Slaviša Stanišič je razpravljal o možnostih vgraditve integrativne medicine v zdravstveni sistem, dr. Branislav Milovanović pa je predstavil izsledke raziskave homeopatskih zdravil ob pomoči nanotehnologije.

Komplementarno metodo zdravljenja, imenovano termoregulacija, ki so jo razvili v slovenskem centru Planet zdravja, je predstavil makedonski znanstvenik dr. Aleksandar Mitov. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo, je sklenil prvi del kongresa s predavanjem o etičnih in strokovnih izhodiščih varnega prakticiranja komplementarne medicine. V drugem delu kongresa so izvolili novo vodstvo združenja za integrativno medicino Slovenije; njegov predsednik je postal dr. Zmago Turk.


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki