Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk

  • UR
  • sobota, 17. november 2012
Slovenski zajtrk - kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
Slovenski zajtrk - kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Mercator pripeljal zajtrk otrokom v Pediatrično kliniko v Ljubljano in Kliniko za pediatrijo v Maribor

Organizacija za prehrano in kmetijstvo pri Organizaciji združenih narodov (OZN) je 16. oktober izbrala za svetovni dan hrane v spomin na 16. oktober 1945, ko je bila v OZN ustanovljena Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da po svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.

Vlada Republike Slovenije je zato razglasila dan slovenske hrane, ki je obeležen vsak tretji petek v novembru, letos 16. novembra. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane smo domači hrani dali pomemben pečat, spodbuja se ozaveščanje javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter uživanju le-te.  Na ta dan  poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ko  otroci v vrtcih in osnovnih šolah zajtrkujejo kruh, mleko, maslo, med in jabolka – vse domačega izvora.

Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Mercator  poskrbel za dostavo hrane

Mercator je pri projektu drugo leto zapored poskrbel za vso logistiko (dostavo hrane) v vse slovenske vrtce in osnovne šole, poleg tega pa so pripeljali zajtrk tudi več kot 200 otrokom v Pediatrično kliniko v Ljubljano in Kliniko za pediatrijo v Maribor. To so se odločili samoiniciativno, saj so želeli, da bi čim več otrok okusilo slovensko hrano, ob tem pa upajo, da so spodbudili še druge, da bo postal "Dan slovenske hrane" del kulture prehranjevanja vseh nas.

Mercator je poleg tega  obema klinikama doniral Lumpi didaktične igrače, s katerimi se bodo lahko otroci igrali v tamkajšnjih igralnicah in si tako krajšali čas med terapijami in odhoda domov.

Galerija

Slovenski zajtrk - kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Otrok pri zajtrku.

Darila Lumpi za otroke v obeh bolnišnicah.

Mateja Suljič (odnosi z javnosmi, Mercator), Milena Štular (pomočnica predsednika uprave Mercatorja), Marjeta Bizjak (vodja sektorja za kmetijske trge) in Biserka Marolt Meden (poslovna direktorica Pediatrične klinike).

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki