Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jabolko proti debelosti

Ursolična kislina, ki jo vsebujejo jabolka, naj bi preprečevala debelost, je pokazala raziskava na miših, ki jo je objavila revija PLoS ONE. Raziskava, ki so jo opravili znanstveniki Univerze v Iowi, je pokazala, da so miši na visokomaščobni dieti, ki so hkrati uživale ursulično kislino, razvile več mišične mase in rjave telesne maščobe kot miši iz kontrolne skupine.
Znano je, da tako povečanje mišične mase kot tudi rjava maščoba prispeva k zmanjšanju debelosti. Krepitev rjavega maščevja, ki dejansko topi maščobe, je bilo za znanstvenike še posebno presenetljivo odkritje. Poleg tega so miši, ki so jih hranili z ursolično kislino, pozneje pridobile manj teže in so bile manj podvržene bolezenskim stanjem, povezanim z debelostjo (diabetes, vnetje jeter).

Raziskovalci so omenjeno snov testirali samo na miših, zato še ni znano, ali je enako učinkovita tudi pri ljudeh. Izsledki raziskav, opravljenih na glodavcih, so namreč pogosto precej drugačni od tistih, ki jih dobijo z raziskavami, opravljenimi na ljudeh. Kljub temu znanstveniki ne zanikajo možnosti, da bi učinkovina nekoč utegnila pomagati tudi ljudem, predvsem pri stanjih, kot je starostno izgubljanje mišične mase.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jabolko , debelost , raziskava

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.