Mednarodni dan radiologije - 8 november

  • UR
  • četrtek, 08. november 2012
(Foto: Jupiterimages)

Če ste si že kdaj polomili kakšno kost, so vas najprej poslali na rentgen. Če imate bolečine v trebuhu, vas bodo najverjetneje pregledali z ultrazvokom. Skratka, če vas predolgo in prehudo boli glava, če imate nenadne prsne bolečine, boste pregledani s CT aparatom. Ob bolečinah v trebuhu in sumu na žolčne kamne vas pošljejo na ultrazvok trebuha. Če vas boli glava , hrbtenica ali katerikoli izmed sklepov, boste verjetno pregledani tudi z magnetno resonančnim aparatom (MR). Skratka, kadarkoli bi želeli zdravniki ugotoviti, kaj se dogaja v vašem telesu, vas bodo poslali na preglede na različne oddelke na Kliničnem inštitutu za radiologijo UKC Ljubljana.

Radiologi niso najbolj vidni členi v zdravstvenem teamu, so pa zanesljivo tisti, ki v mnogih primerih priskrbijo pomembne podatke o našem zdravstvenem stanju. Z uporabo različnih metod radiologije bodo natančno ugotovili naravo in lokacijo vaše poškodbe, vzrok bolečin v trebuhu ali kjerkoli drugje v telesu. Celotna radiološka dejavnost pa danes pravzaprav ne temelji zgolj na diagnosticiranju, ampak specialisti radiologi izvajajo tudi vrsto različnih postopkov, s katerimi nam pomagajo, ko potrebujemo njihovo pomoč.

Osnovna dejavnost Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana je zdravstveno varstvo na področju radiologije (ambulantno in bolnišnično), ki zajema tako diagnostično kot terapevtsko dejavnost s pomočjo rentgenskih žarkov in drugih slikovnih metod (ultrazvok - UZ, magnetna resonanca - MR ipd) v skladu s trendi v svetovni radiologiji.
 
Že dolgo časa pa se radiologi ne ukvarjajo le z odkrivanjem, ampak tudi z zdravljenjem bolezni. Veliko se ukvarjajo z žilami, rešujejo življenja ob raztrganju ali poškodovanju arterij z znotrajžilno postavitvijo pokritih žilnih opornic- stent graftov, ki nadomestijo obsežne kirurške posege. V zadnjih letih uspešno odstranjujejo strdke iz arterij v možganih, ki povzročajo kapi. Pri diabetikih uspešno širijo arterije ter omogočajo celjenje ran ter hojo, ki pripomore k boljšem počutju in večji aktivnosti bolnikov. Terapevtske posege izvajajo tudi na urološkem in gastro-abdominalnem področju, kjer z metodami intervencijske radiologije nadomeščajo obsežne in zahtevne operacije. Vse  pogosteje so vključeni tudi v onkološko zdravljenje, kjer preko drobnih katetrov zdravila, praviloma kemoterapevtike, aplicirajo v arterijo, ki prekrvljuje tumor. Tako lahko dosežejo visoko koncentracijo zdravila v tumorju z minimalnim vplivom na zdravo tkivo.

KIR na leto obravnava preko 210.000 pacientov, opravi se več kot 320.000 preiskav. KIR ima 244 zaposlenih, od tega 49 radiologov specialistov, 16 specializantov, 125 radioloških inženirjev, 21 inštrumentark, 4 medicinske tehnike, 3 zdravstvene sodelavce in 26 nezdravstvenih sodelavcev.

Glede na potrebe UKC Ljubljana izvaja KIR svojo dejavnost ob centralnem delu še na novi Nevrološki kliniki, KOGE na Japljevi, stari Travmatološki kliniki na Zaloški 2, na oddelku v bolnišnici dr. Petra Držaja ter glede na potrebe na ostalih enotah (CUB, mobilna RTG služba, KO za Kardiologijo, Operacijski blok, Ginekološka klinika).

V zadnjih dveh letih so uvedli številne nove metode odkrivanja in zdravljenja bolezni. Med diagnostičnimi so najpomembnejše MR perfuzija možganskih tumorjev, nova MR sekvenca pri odkrivanju in spremljanju multiple skleroze , MR preiskava prostate z difuzijo. Na področju kostno-mišičnega sistema sedaj opravljajo MR artografije gležnja, posebne preiskave za pregled hrustanca v kolenu, kot tudi MR celotnega telesa pri bolnikih s hematološkimi obolenji.

Vsako leto uvedejo tudi več novih terapevtskih metod, ki so minimalno invazivne ter nadomeščajo obsežne operativne posege. Tako so v zadnjih dveh letih uvedli perkutano nukleoplastiko medvretenčnih ploščic, znotrajžilno zdravljenje tumorjev jeter z radoaktivnim itrijem, določene tumorje zdravijo z radiofrekvenčno ablacijo. Odporno arterijsko hipertenzijo zdravijo z renalno denervacijo. Usmerjevalce pretoka uporabljajo v možganskih in perifernih arterijah, kot tudi v aorti ter tako izključujejo iz obtoka anevrizme in fistule, katere zdravijo tudi s posebnim lepilom.

Izredno pomembno področje zdravljenja postaja mošganska kap, kjer lahko strdek odstranijo do 6 ur po nastanku in tako izboljšajo ne le možnost preživetja, ampak tudi povečajo možnost za popolno rehabilitacijo bolnika.

KIR opravlja tudi znanstveno raziskovalno dejavnost glede na dogovorjene raziskovalne programe. V izobraževalni dejavnosti izobražuje kader v okviru visokošolskega pred in podiplomskega izobraževanja glede na programe ustreznih izobraževalnih ustanov. Je največja enota v Sloveniji za strokovno usposabljanje delavcev v radiološki stroki (radiologov, diplomiranih radioloških inženirjev, medicinskih sester ter ostalega kadra) ter implementira nove medicinske dosežke na področju radiologije in je temeljni nosilec razvoja radiološke stroke v Sloveniji.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki