Slovenec odkril gen za debelost

  • NP
  • sreda, 17. oktober 2012
(Foto: Dreamstime)

Debelost je bolezen, ki je pereč problem tudi v Sloveniji, saj naj bi bilo po podatkih Svetovnem zdravstvene organizacije tudi pri nas kar 65 odstotkov čezmerno težkih in debelih ljudi, ta podatek pa nas uvršča v vrh kritičnih držav evropskega povprečja. Vemo, da k debelosti najbolj prispeva nezdrav življenjski slog, čeprav so nekateri k njej bolj nagnjeni.

Na področju genskih osnov za debelost pa je dosegel velik uspeh tudi Slovenec, prof. Simon Horvat iz Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu in na Biotehniški fakulteti, ki je zadnjih petnajst let na miših intenzivno preučeval genetsko osnovo za vitkost ali debelost. Z umetno selekcijo dveh skupin miši, ki jim je bila skupna izbira vitki ali debeli predniki, je dokazal, da vitke miši z vitkejšimi predniki pojedo več kot debele miši z debelimi predniki, vendar kljub temu ostanejo vitke.

Ključno odkritje omenjene raziskave je gen deptor, ki se značilno različno izraža pri debelih in vitkih miših. Za boj proti debelosti je pomembna tesna povezava med izražanjem gena deptor v maščobnem tkivu in debelostjo tudi na človeški populaciji. Skupaj s sodelavci z univerze Massachusetts Institute of Technology je pojasnil mehanizem delovanja tega gena in to odkritje nedavno objavil v vodilni reviji na področju raziskav metabolizma Cell Metabolism. Sicer pa ne gre izključevati verjetnosti razvoja zdravila za čezmerno telesno težo, saj so rezultati zmanjšanja gena deptor v maščobnih celicah pokazali manj nalaganja maščobnega tkiva. Kljub odkritju ne gre iskati opravičila za debelost in upati na čarobno zdravilo, kajti za zdravo težo lahko še vedno največ naredimo s spremembo življenjskega sloga.