Nobelova nagrada za medicino v roke Japoncu in Britancu

  • TU
  • četrtek, 11. oktober 2012

Letošnja dobitnika Nobelove nagrade za medicino sta Britanec John B. Gurdon in Japonec Shinya Yamanaka. Nagrado sta dobila za odkritje, da je mogoče zrele specializirane celice reprogramirati tako, da znova dobijo lastnosti matičnih celic in se razvijejo v katero koli telesno tkivo. Njuno odkritje je popolnoma spremenilo dosedanje razumevanje razvoja celic in organizmov.

Devetinsedemdesetletni Britanec je svoja spoznanja objavil že leta 1962, ko je odkril, da DNK v celici odrasle žabe vsebuje vse informacije, ki so potrebne za to, da bi jo spremenili v celico katere koli vrste. Petdesetletni Japonec je leta 2006 prišel do podobnega odkritja: zrele mišje celice je reprogramiral v izvorne celice. Njuna prispevka sta pomembna tudi z etičnega vidika, saj so do tedaj pridobivali matične celice predvsem iz zarodkov. Oba nagrajenca sta odprla nova področja razvoja medicinskih preparatov, so sporočili z Nobelovega sklada. Znanstveniki se nadejajo, da bo iz tako pridobljenih matičnih celic nekoč mogoče pridobivati tkiva in organe, ki jih telo ne bo zavrnilo, saj bodo izvirali iz njega samega.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Bruce Beutler iz ZDA, Jules Hoffmann iz Luksemburga in Ralph Steinman iz Kanade, in sicer za dosežke na področju imunologije. Beutler in Hoffmann sta nagrado dobila za odkritja na področju aktivacije naravne imunosti, Steinman pa za odkritje vloge dendritske celice pri imunskem odzivu.

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki