V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • petek, 05. oktober 2012

Viva oktober 2012, številka 227

V novi tiskani Vivi preberite:

Mondragon: uspešna alternativa kapitalizmu

Naše poslanstvo ni služiti denar, temveč ustvariti bogastvo v družbi
Sodelovanje, participacija, družbena odgovornost in inovacije – to so glavne vrednote španskega Združenja kooperativ Mondragon, ki po vsem svetu zaposluje več kot 83 tisoč ljudi. Spadajo med redka podjetja, v katerih v obdobju krize niso odpuščali: »V kooperativah, ki so se znašle v težavah, so se odločili, da znižajo plače ali da delajo samo štiri dni v tednu, nekateri delavci so bili premeščeni v druge kooperative, nekaj pa se jih je predčasno upokojilo," pojasnjuje Mikel Lezamiz, direktor za področje širjenja kooperativ v Mondragonu, in dodaja: "Odločitev o tem je bila seveda sprejeta v soglasju z delavci, ne na silo ali proti njihovi volji." V Mondragonu so namreč delavci tudi lastniki, odločajo pa po načelu en delavec en glas. Solidarnost med zaposlenimi se kaže tudi v plačah: razmerje med najnižjo delavsko  in najvišjo menedžersko plačo  je 1 proti 6. Je torej Mandoragon lahko model izhoda iz sedanje krize, je socialno podjetništvo realna alternativa kapitalizmu? Lezamiz odgovarja: "Pri nas poslujemo drugače, pri nas smo dokazali, da je to mogoče. Naše poslanstvo ni služiti denar, marveč s podjetniškim razvojem in z ustvarjanjem novih delovnih mest ustvariti bogastvo v družbi." 

Sreče se lahko naučimo

Veliko lažje delo bi imela, če bi hotela namesto o sreči napisati članek o nesreči. Ali pa o depresiji. Razmerje virov se namreč tako na spletu kot v tiskanih medijih in publikacijah veliko bolj nagib v prid drugi. O sreči kaj več od "preverjenih receptov", "desetih korakov", "zmagovalnih napotkov" in "zajamčenih prijemov" le stežka najdemo, spopadanje z žalostjo in depresijo pa je tema številka ena, podprta z znanstvenimi dokazi, s psihološkimi teorijami in z biološkimi izsledki. Pri tem so z razvojem antidepresivov, ki naj bi pripomogli k doseganju sreče, ključno vlogo odigrala farmacevtska podjetja. Jasno je seveda, da sreče ne prinašajo zdravila, marveč spremembe v delovanju in razmišljanju.

Ste službo zamenjali za družino

Zoran Milivojević o dinamiki odnosov v majhnih kolektivih
Za majhne kolektive, v katerih dela po pet, šest ali nekaj več ljudi, je značilna posebna dinamika, ki pogosto spominja na družinsko. Že pet ljudi je dovolj, da se v skupini ustvari dinamika, ki jo lahko obsega zelo močna prijateljska ali sovražna čustva, pogoste obrate, ambivalentnost, izdaje in nepričakovana zavezništva. Komunikacija večinoma poteka na vsem očitni ravni, ki jo imenujemo socialna raven, vendar vsi vedo, da obstaja še prikrita plat, to pa zaznamujejo skrivni odnosi, ki pogosto potekajo v obliki opravljanja na štiri oči. Pogosta težava ljudi, ki delajo v majhnem kolektivu, je razlikovanje med zasebnim in javnim. Tudi zato se ključno vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak zaposleni v majhnem kolektivu, glasi: ali sem s sodelavci v pristnih prijateljskih odnosih – ali pa je moj kolektiv samo še ena vrsta javnosti?

Kaj bi moral vsak oče naučiti sina o spolnosti?

Dandanes se informacijam o "pravih" odnosih in o "pravem" seksu skorajda ne moremo več izogniti. To velja tudi za odraščajoče mladostnike, s katerimi se starši pogosto premalo pogovarjamo o "prepovedanih" temah ali pa se znajdemo v zadregi, ko otrok postavi provokativno vprašanje. Otrokom polnimo glave s takim in drugačnim znanjem ter jim zatrjujemo, kako pomembno je to zanje, pozabljamo pa na pomen in razumevanje umetnosti medosebnih odnosov in spolnosti, ki nam v odraslosti lahko povzročajo kup težav. Starši imamo pri tem zelo pomembno vlogo – na mladostnike vplivamo tudi, če tega ne želimo. Kaj torej starši, predvsem očetje, lahko storimo za to, da bomo mladostnikom pomagali odrasti v zrele, avtonomne osebe?


Nevrostimulacija: Učinkovita rešitev za pogoste glavobole

Z nevrologom asist. Jožefom Magdičem, dr. med., smo se pogovarjali o obvladovanju glavobola z elektrostimulacijo. Ta nefarmakološka metoda je pogosto dobrodošla alternativa zdravljenju glavobola z zdravili, ki vse prevečkrat namesto odprave bolečin botrujejo nastanku kroničnih glavobolov.


Pnevmokokne okužbe pri otrocih

Kako lahko zaščitimo malčke?
Otroške bolezni so sestavni del odraščanja, vendar so neprijetne tako za otroke kot za starše. Majhne otroke še posebno ogrožajo pnevmokokne okužbe. Pnevmokoki so bakterije, ki ves čas prebivajo v nosno-žrelnem predelu glave, približno polovica otrok pa je njihovih nosilcev. V normalnih okoliščinah pri zdravi osebi obrambni mehanizem telesa prepreči nastanek okužbe, ob virusni okužbi dihal, alergiji in drugih dejavnikih pa obrambne sposobnosti sluznice dihal oslabijo. Pnevmokoki imajo lahek dostop do sosednjih organov, kjer lahko povzročijo vnetje srednjega ušesa, vnetje obnosnih votlin ali vnetje dihalnih poti, lahko pa celo pljučnico.

Priloga o transplantaciji


Dar življenja
Sredi oktobra obeležujemo dan darovanja organov. Darovanje organov je brez dvoma dejanje, ki ga lahko uvrstimo v sam vrh humanosti in medčloveških odnosov. Čeprav se o tem lahko vsi strinjamo, pa je – zanimivo – še vedno razmeroma malo ljudi, ki se za ta korak tudi dejansko odločijo in še za časa svojega življenja opredelijo za darovalce. V Sloveniji je darovanje organov zakonsko urejeno, koordinacijske dejavnosti glede darovanja in presajanja organov pa ureja javni zavod Slovenija-Transplant. Kot pravi njegova direktorica, prim. Danica Avsec, je darovalec lahko kdorkoli, edina omejitev je, da je zdrav in da ni nosilec neozdravljivih infekcijskih, zlasti virusnih bolezni (HIV, hepatitis B in C), oziroma da nima neozdravljene maligne bolezni. Svoje organe lahko daruje tudi mladoletna oseba po dopolnjenem 15. letu starosti. Kadar je nekdo neopredeljen glede darovanja organov, se po njegovi smrti za to dejanje lahko odločijo njegovi najbližji.


Fotoreportaža z ekopraznika na ljubljanski tržnici


Ekookusi združili meščane in kmete
Tradicionalni ekoteden, ki je potekal pod geslom Živeti dobro – živeti eko in zdravo, je prejšnji mesec na ljubljansko tržnico pritegnil številne obiskovalce. S svojo ponudbo so se predstavile ekološke kmetije z različnih koncev Slovenije, pa tudi ponudniki ekoloških izdelkov in storitev ter predstavniki organizacij, ki s svojimi neutrudnimi prizadevanji pomagajo k ozaveščanju in premikanju v zeleno smer. Poleg nakupa najbolj kakovostnih, varnih in preverjenih živil je obiskovalce k stojnicam pritegnil zlasti osebni stik s proizvajalci in ponudniki, sveže sadje in zelenjava ter domače dobrote pa so vabili k okušanju najboljšega, kar lahko ponudi narava. Preizkusiti je bilo mogoče različna živila, tudi taka, ki jih skorajda ne srečamo v trgovinah, kot so ekološke žvečilke, mnogi pa so se razveselili tudi skorajda pozabljenih plodov narave. Vivina ekipa se je pomešala med obiskovalce in ponudnike ter zbrala vtise z dogodka, ki je med stojnicami povezal vse, ki jih druži zavest o vrednosti domače pridelave in kakovostne prehrane.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki