Projekt varčevanja z vodo ljubljanskega vrtca Hansa Christiana Andersenain Sklada Si.voda

(Foto: Milan Lazarevič)

Z zbiranjem deževnice bodo privarčevali za olimpijski bazen pitne vode na leto

Otroci iz enote Lastovica šišenskega vrtca Hansa Christiana Andersena bodo ob vsakem potegu vode na stranišču prihranili približno 8 litrov pitne vode. Vrtec se je namreč uspešno prijavil na razpis Sklada Si.voda in pridobil večino sredstev, s katerimi je pokril gradnjo sistema zbiranja deževnice za splakovanje stranišč v enoti Lastovica. S pomočjo donacije je postavil še tri pitnikeza otroke, in sicer v enotah Lastovica, Andersen in Marjetica. Vrednost projekta znaša 47.413,29 evrov.

Varčevanje z vodo varuje okolje

Varčevanje z vodo je eden najpomembnejših ukrepov pri varovanju okolja. Za pitje porabimo zanemarljiv delež pitne vode, večino čiste vode porabimo za druge namene, zlasti za splakovanje stranišč. Veliko pitne vode lahko privarčujemo z uporabo deževnice.

»Že pred prijavo našega projekta na razpis Sklada Si.voda smo v vrtcu varčevali z vodo. Tako, na primer, hrano skuhamo pri manjši količini vode, umazano posodo namakamo in ostankov hrane ne odstranjujemo s tekočo vodo, otroke učimo, da tesno zaprejo pipe, in skrbimo, da iz naših pip ne kaplja,« je dejala ravnateljica vrtca Hansa Christiana Andersena Tina Merčnik. »S sistemom zbiranja deževnice in s postavitvijo pitnikov pa bodo naše pobude za varčevanje z vodo zagotovo dobile novo dimenzijo, saj bo 151 otrok in 26 zaposlenih v enoti Lastovica prihranilo za približno olimpijski bazen pitne vode na leto.«

Vrtec je pod igrišče v enoti Lastovica položil dve podzemni cisterni za deževnico s skupno kapaciteto 40 m³. Deževnico bo vrtec v prvi vrsti uporabljal za splakovanje stranišč, poleg tega pa  še za zalivanje rož in trave na vrtu ter pranje službenih avtomobilov. V primeru pomanjkanja deževnice v sušnih obdobjih leta bo sistem samodejno preklopil na vodovodno omrežje.

»S postavitvijo pitnikov želimo otroke spodbuditi k pitju vode iz pip, saj je voda iz pip v Sloveniji visokokakovostna. Poleg tega s pitjem vode iz pip zmanjšujeporaba vode, saj se za izdelavo litrske plastenke porabijo kar trije litri vode,« še dodaja Merčnikova. Za preverjanje ustreznosti pitne vode v pitnikih bo skrbel Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana.


Sklad Si.voda

Sklad Si.voda je za izvedbo projekta prispeval 37.930,56 evrov ali 80 odstotkov potrebnih sredstev, preostali del stroškov je pokril vrtec sam. Sklad Si.voda je ustanovila družba Si.mobil ustanovljen z namenom osveščanja javnosti o pomenu varovanja zdravih in čistih voda.

»Cilj delovanja Sklada Si.voda je reševati problematiko na področju varovanja pitne vode tako, da z donacijami podpiramo konkretne projekte. V primeru vrtca Hans Christian Andersen pa so lahko učinki naših prizadevanj toliko bolj plodni, saj se bodo otroci dnevno srečevali z varčevanjem s pitno vodo in učinkovito rabo pitnih virov,«je ob otvoritvi projekta dejala Irena Zupančič Cimerman, direktorica Sklada Si.voda.

Sklad Si.voda je nepridobitna organizacija, ki s strokovnim pristopom ozavešča o pomenu voda in vplivu posameznika nanje ter se aktivno loteva reševanja problematike kakovosti voda v Sloveniji. Vizija sklada je trajnostno skrbeti, da bo čista in zdrava voda na voljo tudi prihodnjim generacijam. Sklad Si.voda je samostojna in neodvisna institucija, ustanovljena v duhu filozofije Re.misli. Pobudnik in ustanovitelj Sklada Si.voda je podjetje Si.mobil.Galerija

Milan Lazarevič

Milan Lazarevič

Milan Lazarevič

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki