Tom - telefon za otroke in mladostnike

  • UR
  • ponedeljek, 08. oktober 2012
(Foto: Jupiterimages)

Uvedba nove telefonske številke: 116 111

Telefon za otroke in mladostnike, krajše poimenovan TOM telefon, je program Zveze prijateljev mladine Slovenije. Prvi začetki delovanja telefona segajo v leto 1990. Vse od takrat pa do današnjega dne TOM telefon predstavlja celovit program svetovanja, informiranja in usmerjanja otrok in mladostnikov, ki se v obdobju otroštva in mladostništva soočajo z izzivi in pastmi odraščanja ali so ogroženi in naletijo na kakršnekoli težave in probleme. Sicer so se tekom časa, v okviru programa, zvrstile manjše in večje spremembe ter dopolnitve. Ena izmed takih, še svežih sprememb, je letos uvedba nove  telefonske številke.

TOM je edini splošni telefon za otroke in mladostnike v Sloveniji. Ob nastajanju telefona je bila izpostavljena dilema ali naj bo to neke vrste »krizni telefon za otroke« ali nasploh telefon za otroke in mladostnike za vsakršne njihove dnevne probleme s samim seboj, probleme v družini, šoli ali s sovrstniki. Prevladala je druga doktrina.

Trenutno Nacionalno mrežo TOM sestavlja osem svetovalnih skupin, ki delujejo v: Idriji, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Slovenskih Konjicah, Tolminu in Velenju, v njih pa aktivno deluje blizu 100 svetovalcev. Vsi svetovalci so prostovoljci in se za svoje delo dodatno izobražujejo in usposabljajo.

Za otroke in mladostnike je telefon dosegljiv vsak dan od 12. ure do 20. ure. Pokličejo lahko na telefonsko številko, ki ni več 080 1234, temveč 116 111. Nova številka je bila uvedena letos, sprememba se je začela odvijati v sklopu kampanje »Nova številka, stari prijatelji. Razlog za spremembo je narekovala direktiva Evropske komisije, ki uvaja poenotenje telefonske številke za vse humanitarne projekte na območju Evropske unije in eden od njih je storitev »116 111 - telefon za otroke v stiski«.

V okviru omenjene kampanje »Nova številka, stari prijatelji«, je lansko leto potekala tudi prenovitev že obstoječe spletne strani e-tom.si, preko katere imajo otroci in mladostniki, v času nedelovanja telefona in tudi sicer, možnost postavljanja vprašanj preko spletnega obrazca. Na spletni strani prav tako lahko otroci in mladostniki berejo o različnih temah, kot so šola, droge, družina, ljubezen, nasilje, spolnost ter varna raba interneta.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki