Ob svetovnem dnevu srca pozornost ženskemu srcu

  • UR
  • sreda, 26. september 2012
(Foto: Shutterstock)

Na okrogli mizi, ki sta jo ob letošnjem svetovnem dnevu srca v Termah Šmarješke Toplice pripravila Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Terme Krka, so pozornost namenili ozaveščanju oziroma hitrejšemu prepoznavanju srčno-žilnih bolezni, ki veljajo pri ženskah za najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti -  pogostejši kot rak in osteoporoza skupaj.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je lani začelo s preventivno kampanjo »Obleci me v rdeče« in se tako pridružilo mednarodni, svetovni kampanji za zdravje srca žensk (Go Red for Women), ki je posvečena preventivi in boljšemu ter hitrejšemu prepoznavanju že obstoječe bolezni in dejavnikov tveganja.

Cilju akcije - s preventivo zmanjšati posledice bolezni srca in žilja pri ženskah - želijo prispevati tudi priznani slovenski zdravstveni strokovnjaki, udeleženci  okrogle mize v Termah Šmarješke Toplice, ki so si bili edini, da si morajo vsi, od vladnih do nevladnih organizacij - kot tudi vsak posameznik in posameznica - prizadevati k zmanjšanju posledic bolezni srca in žilja. Bistvenega pomena sta ozaveščenost in preventiva.Ženske-moški

Še ne tako dolgo nazaj je veljalo, da so srčne bolezni usodne skoraj izključno za moške. Danes strokovnjaki odkrivajo drugačno podobo: bolezni srca in žilja so najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti žensk – pogostejši kot osteoporoza in rak skupaj. Ob zdravem načinu življenja obolevajo ženske za boleznimi srca in žilja sicer 10 let kasneje kot moški, slaba stran ženskih »srčnih« bolezni pa je, da so bolezenski znaki pogosto zelo neznačilni in zato nepravilno ocenjeni. Tveganje se z menopavzo še stopnjuje.

Ženska posebnost

Ženska, ki živi zdravo, je v svoji rodni dobi nekoliko »zaščitena« pred angino pektoris, srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi boleznimi srca in žilja. Zaščito ji zagotavljajo učinki spolnih hormonov estrogena in progesterona. Estrogen s svojim delovanjem namreč ugodno vpliva na krvne žile in srce, saj upočasnjuje nastanek ateroskleroze, zmanjšuje količino slabega in povečuje količino dobrega holesterola. Zaščitni učinek estrogena pa se zmanjšuje po menopavzi in po 65. letu starosti naravne zaščite zaradi estrogena ni več.

Seveda pa se ženske, ki kadijo, ki se premalo gibljejo, ki imajo povišano telesno težo in sladkor v krvi, tudi v mlajših letih ne morejo zanašati na omenjeno hormonsko zaščito. Nezdrav življenjski slog precej poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča ateroskleroza, pogosto pa se povečajo tudi vrednosti holesterola in maščob v krvi.

Po mnenju udeležencev okrogle mize te pomembne ugotovitve stroke v zadnjih letih že same po sebi kličejo k organizirani družbeni akciji. Še posebej se je potrebno posvetiti preventivi v smislu zmanjševanja za zdravje škodljivih vedenjskih dejavnikov tveganja, saj so nekateri vedenjski dejavniki tveganja bolj prisotni pri ženskah kot pri moških.

Otežujoči dejavnik odkrivanja srčno-žilnih bolezni pri ženskah je tudi ta, da te pozneje obiščejo zdravnika, pogosteje raje potrpijo in pridejo k zdravniku z bolj razvito klinično sliko, kar zmanjša možnost uspešnega zdravljenja.  Zato sta toliko bolj pomembna preventiva in ozaveščenost. »Ženske bi morale paziti na svoje srce, zlasti pa bi morale pravočasno obiskati zdravnika - takoj, ko začutijo, da je nekaj narobe.«


Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Z Društva za zdravje srca in ožilja poročajo, da je bilo v Sloveniji že dosti narejenega na področju preventive, saj so rezultati  boljši od evropskega povprečja. »Zavedati pa se moramo, da so mnoge države, npr. skandinavske, uspešnejše od nas. Pri njih je življenjska doba žensk (in tudi povprečna življenjska doba) daljša, kakovost življenja boljša, doba, ko za povprečnega prebivalca skrbijo kardiologi, pa krajša«.
Na okrogli mizi so člani društva podprli načrtovane aktivnosti, katerih cilj je spremeniti miselnost in izboljšati rezultate, obenem pa vabijo vse ljudi dobre volje, da z idejami, znanjem in ukrepi prispevajo k boljši preventivi in obvladovanju bolezni srca in žilja.


Terme Šmarješke Toplice

V priznanem centru za bolezni srca in ožilja, Termah Šmarješke Toplice, predstavljajo osrednji del njihovih zdravstvenih programov programi za srce. Posebnost njihovega preventivnega programa Žensko srce, ki vključuje kardiološki pregled in diagnostične meritve - so poučne in zanimive izobraževalne delavnice na temo zdrave prehrane in njene priprave (kuharske delavnice) pod vodstvom svetovalke za prehrane ter program posebej ženskam prilagojene telesne vadbe, ki ga vodijo fizioterapevti. 

Kot pravi vodja zdravstvene službe v Termah Šmarješke Toplice Nusret Čobo, se je v zadnjem letu osveščenost žensk povečala. »Vedno več je klicev zaskrbljenih gospa, ki svojega zdravja ne želijo prepustiti naključju in želijo preveriti, v kakšnem stanju je njihovo srce. V Šmarjeških Toplicah znamo in lahko pomagamo preprečiti razvoj mnogih nepotrebnih žalostnih zgodb.«
 
Sicer so v šmarjeških termah v preteklosti že orali ledino na svojem področju delovanja, kot prvi v Sloveniji so predstavili t. i. medico wellness programe, kot sta program razstrupljanja telesa in program zdravega hujšanja, nameravajo pa iti še dlje, in sicer v razvoj programov za ugotavljanje biološke starosti žilja in postopke za pomlajevanje arterij.


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki