Potop dr. Božo Dimnika v okviru ekološkega projekta “80/80”

  • UR
  • petek, 14. september 2012

Za ohranitev Jadranskega morja

Pod častnim pokroviteljstvom g. Stjepana Mesića, Predsednika republike Hrvaške v obdobju 2000 – 2010 in Lošinjskega pomorskega izobraževalnega centra, se je dr. Božo Dimnik, predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva, 4. septembra 2012, pri svojih 80 letih potopil 80 metrov globoko pod vodno gladino med otokoma Rab in Pag.

Šlo je za osrednji dogodek v okviru ekološkega projekta “80/80”, s katerim je dr. Dimnik želel simbolično opozoriti na uničevanje Jadranskega morja in javnost pozvati k takojšni akciji za zaustavitev nadaljnjega uničevanja tega naravnega bisera.

“Že 40 let se potapljam v Jadranskem morju in iz dneva v dan z grozo ugotavljam, da se je hrvaško morsko dno močno spremenilo na slabše. Vsakodnevno se uničuje, nikomur pa ni mar, kako to zaustaviti. Potapljal sem se po celem svetu, a Jadransko morje je zagotovo najlepše, zato me takšen odnos še toliko bolj jezi in boli”.

Dr. Božo Dimnik, 80 letni lobist, predvsem pa velik ljubitelj ribolova in potapljanja, že vrsto let opozarja pristojne hrvaške organe na prekomerni ribolov ter uničevanje morskega življa na dnu morja z vleko koč. Ta problem ni le skrb Hrvaške, temveč celotne regije Jadrana.

Ob podpori nekdanjega hrvaškega predsednika in dobrega prijatelja g. Stjepana Mesića, ki ga vseskozi podpira pri njegovih nesebičnih prizadevanjih, dr. Dimnik s svojimi 80 leti, kot eden najstarejših potapljačev na Jadranu, s simboličnim potopom v globino 80 metrov do potopljene italijanske torpednjače AUDACE (Drznost!), javno poziva k ohranitvi Jadranskega morja.

“Začenjam z akcijo za rešitev Jadrana. Vsak dan se rekreiram, to je moj življenjski stil. Zato ni bojazni, da akcija ne bi uspela", ob tem napoveduje g. Dimnik.

V zadnjih dvet tednjih se je dr. Dimnik intenzivno pripravljal na zanj izredno pomemben potop. Ne toliko v tehničnem smislu, kot simbolnem pomenu. Zaveda se namreč, da je možno tak projekt zagnati le s podporo široke javnosti. V kolikor ne uspe predramiti odgovorne (hrvaške) organe, namerava svoj boj nadeljevati tudi s pomočjo evropskih pristojnih institucij.

“Nič ni hujšega, kot vsakdanje gledanje vse bolj izropanega morskega dna. Pred leti je mrgolelo vseh vrst rib, danes pa z žalostjo ugotavljam, da so praktično izginile! Poleg tega je v Jadranskem morju ogromno nevarnih strupenih odpadkov, ki so jih v času skupne države odmetavali v morje. V kolikor se k temu problemu ne bo resno pristopilo, grozi Hrvaški in celotni jadranski regiji prava katastrofa!!!”


Galerija
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki