Telefoni škodijo odnosom

  • TU
  • ponedeljek, 10. september 2012
(Foto: Shutterstock)

Dandanes težko najdemo človeka, ki sedi v družbi prijateljev in ne bi vsaj občasno ošvrknil mobilnika na mizi pred seboj. Zato velja razmisliti o ugotovitvah znanstvenikov z Univerze v Essexu, ki pravijo, da na našo zmožnost navezovanja stikov vpliva že zgolj prisotnost telefona.

V raziskavi so sodelovali pari, sestavljeni iz neznancev, ki so se v zaprti sobi pogovarjali o intimnih zadevah, ob sebi pa so imeli knjigo in še en predmet – pri nekaterih je bil to zvezek, pri drugih mobilnik. Ugotovitve so pokazale, da so pari, ki so imeli ob sebi mobilnik, poročali o slabši kakovosti vzpostavljenega odnosa. Nato so polovici parov naročili, naj se pogovarjajo o običajnih temah, preostalim pa, naj znova razpravljajo o osebnih temah. Izsledki so pokazali, da mobilnik ni vplival na kakovost bežnih pogovorov, pari, ki so se pogovarjali o zaupnih temah, pa so poročali, da so vzpostavili manj zaupanja, empatije in bližine, če so bili imeli ob sebi mobilnik.

Znanstveniki sklepajo, da nas pri vzpostavljanju odnosov ne motijo možnosti, ki jih ponuja telefon, kot je veljalo doslej. Menijo namreč, da nas že prisotnost telefona nagovarja k povezovanju s širšo skupnostjo, to pa naj bi oviralo našo zmožnost, da bi se tesneje povezali z osebami pred seboj.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki