Samomore lahko preprečimo!

  • MJS
  • petek, 07. september 2012
(Foto: Dreamstime)

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

Slovenija je država z enim najvišjih količnikov samomorov v Evropi, četudi se je v zadnjih letih trend samomorov občutno znižal in se v tej smeri tudi nadaljuje, so povedali na novinarski konferenci, ki so jo ob skorajšnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomorov (10. September) pripravili Inštitut za varovanje zdravja, društvo Ozara in Slovenski center za raziskovanje samomora.

V Sloveniji se je lansko leto življenje odločilo končati 437 ljudi, od tega 89 žensk. Najbolj ogroženi za to dejanje skrajnega obupa so predvsem starejši od 65 let, tipičen samomorilec pa je moški, star okoli 50 let. Že vrsto let se največ samomorov zgodi na vzhodu države.

Samomore lahko s preventivnimi programi uspešno preprečimo, je povedala mag. Alenka Tančič Grum z IVZ, veliko pa lahko naredi tudi vsak posameznik že s tem, ko je pozornejši na spremembe v vedenju svojih bližnjih. »Če opazimo pri bližnjem spremembe v razpoloženju, če je nekdo videti povsem vdan v usodo, se umika v samoto, piše morda oporoko ali razdaja svoje imetje, se mu zdi vse brez smisla …, je potrebno pomisliti tudi na možnost, da razmišlja o tem, da bi si vzel življenje. Ponuditi mu je potrebno čim prejšnjo pomoč pri ustreznih strokovnih službah. Prvi korak je obisk osebnega zdravnika, v najtežjih situacijah pa so odprte tudi 24 urne službe psihiatrične urgentne pomoči,« je povedala mag. Tančič Grum.

Mag. Bogdan Dobnik iz društva Ozara je povedal, da se tudi nanje obračajo pomoči potrebni ljudje, ki pa jim v Ozari ne morejo nuditi strokovne pomoči, ker zanjo niso usposobljeni, vsekakor pa vsakogar, ki potrebuje pomoč, ustrezno opremijo z vsemi informacijami in naslovi služb, ki pomagajo ljudem v skrajni stiski. Poleg tega jim nudijo tudi spremstvo do teh služb in jih ne prepustijo samim sebi.

Kot je še povedal mag. Dobnik, bodo letos obeležili dan preprečevanja samomorov pod skupnim sloganom »Čim več luči in čim manj praznih copat«. V štirih slovenskih mestih, Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru bodo med 10. in 13. septembrom pripravili instalacijo, zgrajeno iz 437 copat in prav tolikšnega števila luči, ki na svojstven način simbolizirajo boj za zniževanje števila samomorov v Sloveniji in svetu.Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki