Po slovensko zelenjavo v Mercator

(Foto: Diana Anđelić)

Sveže, slovensko, z okoliških kmetij. Pod tem geslom so v največjem Mercatorjevem nakupovalnem centru odprli prvo stojnico, na kateri ponujajo izključno slovensko sadje in zelenjavo – v okviru projekta Iz domačih krajev bodo take stojnice postavili v več kot sto svojih trgovinah. Kupcem po vsej Sloveniji bo odslej na enem mestu na voljo 120 vrst sadja in zelenjave približno stotih slovenskih dobaviteljev. Mercator namerava tovrstnim stojnicam nameniti 3000 m2 prodajnih površin.

"Zavedamo se, da je v Sloveniji samopreskrba na nizki ravni, pri sadju in zelenjavi celo manj kot 40-odstotna – če je sezona dobra. Zato si prizadevamo za stabilno sodelovanje z dobavitelji. Tako se že zdaj dogovarjamo, kaj in koliko naj posadijo za naslednjo sezono," pravi Igor Maroša, član uprave za operativno področje podjetja Mercator trgovina Slovenija in Hrvaška.

Da je tovrstno sodelovanje s trgovino dobro za pridelovalce in kupce, ki si želijo kakovostnega, čeprav nekaj dražjega domačega sadja in zelenjave, so prepričani tudi v KZ Krka. Direktor Jure Vončina kot razlog za nekoliko višjo ceno slovenskih pridelkov omenja kakovost in svežino, ki prispevata, da sta znatno boljša. Večina sadja in zelenjave je iz integrirane pridelave, še posebno pomembno pa je, da so plodovke in drugi pridelki obrani v obdobju fiziološko optimalne zrelosti, zaradi česar so bolj zdravi.

Spomladi je Mercator povabil k sodelovanju tudi manjše kmete, ki doslej s svojimi pridelki niso mogli prodreti na police velikih trgovin. Tako poleg desetih drugih vrst slovenskega krompirja ponujajo tudi slovenski krompir v posebni embalaži ter česen več slovenskih dobaviteljev. Pridelek boste prepoznali po embalaži: žig na njej bo jamčil izvor, pridelki pa bodo zaradi hitre dostave do trgovin vedno sveži.

Najboljši sosed bo pod oznakama Pridelano v Sloveniji in S slovenskih kmetij ponujal sveže pridelke večjih pridelovalcev; pa tudi manjših kmetij. Poleg svežih domačih sadja in zelenjave bodo ponujali še slovensko mleko, sire, marmelade, olja, vina, sokove, jajca, meso in številne druge izdelke.


Galerija

Diana Anđelić

Diana Anđelić

Diana Anđelić

Diana Anđelić