Komu so dojenčki bolj podobni?

  • TU
  • petek, 17. avgust 2012
(Foto: Jupiterimages)

Pogosto je prepričanje, da so dojenčki bolj podobni očetom, vendar nedavne raziskave tega ne potrjujejo. Za to ljudsko tezo bi se utegnila skrivati razumna evolucijska razlaga – ker očetje nimajo pravega zagotovila, da je otrok njihov, vložijo vse razpoložljive vire, da bi to dokazali. Človeška evolucija torej utegne namenjati prednost podobnosti dojenčkov z očeti, vsaj v zgodnjih fazah, ko gre za potrditev očetovstva.

Leta 1995 je ljudsko prepričanje dobilo potrditev v raziskavi, ki je pokazala, da so naključni prostovoljci enoletne otroke veliko pogosteje povezali s fotografijami očetov kot s fotografijami mater. Toda poznejše študije so to izpodbijale in dokazovale, da so otroci enako podobni obema staršema.

Raziskavi iz leta 2000 in 2007 sta pokazali, da so po mnenju opazovalcev, ki niso bili sorodniki, nekateri dojenčki bolj podobni materi, drugi očetu, tretji pa obema. To pa je v nasprotju s trditvami mater, ki večinoma menijo, da so dojenčki bolj podobni očetom. Po evolucijski razlagi naj bi bile matere pri tem pristranske: s tem naj bi namreč želele potrditi očetovstvo. Nekatere evolucionistične raziskave celo predvidevajo, da naj bi dojenčki sčasoma postali manj podobni očetom, saj naj bi tedaj "oče" skrbel zanje tudi v primeru, da je šlo za prešuštvo.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki