Komu so dojenčki bolj podobni?

  • TU
  • petek, 17. avgust 2012
(Foto: Jupiterimages)

Pogosto je prepričanje, da so dojenčki bolj podobni očetom, vendar nedavne raziskave tega ne potrjujejo. Za to ljudsko tezo bi se utegnila skrivati razumna evolucijska razlaga – ker očetje nimajo pravega zagotovila, da je otrok njihov, vložijo vse razpoložljive vire, da bi to dokazali. Človeška evolucija torej utegne namenjati prednost podobnosti dojenčkov z očeti, vsaj v zgodnjih fazah, ko gre za potrditev očetovstva.

Leta 1995 je ljudsko prepričanje dobilo potrditev v raziskavi, ki je pokazala, da so naključni prostovoljci enoletne otroke veliko pogosteje povezali s fotografijami očetov kot s fotografijami mater. Toda poznejše študije so to izpodbijale in dokazovale, da so otroci enako podobni obema staršema.

Raziskavi iz leta 2000 in 2007 sta pokazali, da so po mnenju opazovalcev, ki niso bili sorodniki, nekateri dojenčki bolj podobni materi, drugi očetu, tretji pa obema. To pa je v nasprotju s trditvami mater, ki večinoma menijo, da so dojenčki bolj podobni očetom. Po evolucijski razlagi naj bi bile matere pri tem pristranske: s tem naj bi namreč želele potrditi očetovstvo. Nekatere evolucionistične raziskave celo predvidevajo, da naj bi dojenčki sčasoma postali manj podobni očetom, saj naj bi tedaj "oče" skrbel zanje tudi v primeru, da je šlo za prešuštvo.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki