Čistimo gore in z mobilno aplikacijo polnimo virtualni zabojnik za smeti

  • UR
  • ponedeljek, 13. avgust 2012
(Foto: Diana Anđelić)

Novost tretje sezone vseslovenske ekološke akcije Zavarovalnice Triglav predstavlja mobilna aplikacija Očistimo gore, s katero bodo lahko v prihodnje obiskovalci gora beležili svoj prispevek k čistejšemu gorskemu svetu. Aplikacija je na voljo za  pametne mobilne naprave z operacijskim sistemom Android 2.2. ali višje različice.

V dveh letih so v okviru akcije Očistimo gore in planine med planince razdelili 50.000 vrečk in znova uveljavili tisto staro planinsko geslo, da poleg lepih vtisov odnesimo v dolino tudi smeti. Prav tako nenehno raste njihova spletna skupnost na Facebooku, ki se vztrajno približuje številki 20.000 prijateljev. Z uvedbo nove mobilne aplikacije Očistimo gore pa želijo v največji slovenski zavarovalnici še okrepiti čiščenje gora.

 »Z uporabo aplikacije slikamo vrečke s smetmi, ki smo jih napolnili ob planinskih stezah ali gorskih poteh, ter ocenimo težo vrečke, ki jo prispevamo v skupni virtualni zabojnik. Tako beležimo pogostost in težo nabranih smeti pohodnikov, ki uporabljajo aplikacijo Očistimo gore,« je povedala Urša Manček, pomočnica predsednika uprave Zavarovalnice Triglav. Vstop v aplikacijo je možen preko Facebook in Twitter računa ter z geslom in elektronsko pošto. Aplikacija nam omogoča objavo prispevkov tudi na Facebooku in Twitterju.

Posebna skrb je v letošnji sezoni namenjena varnosti planincev v gorah, zato v Zavarovalnici Triglav v kratkem pripravljajo še eno novost – mobilno aplikacijo za pomoč planincem, ki se v gorah znajdejo v kriznih situacijah. »Aplikacija Gorski priročnik, ki bo začela delovati v drugi polovici avgusta, bo planince seznanila z napotki za varnost, v pomoč pa jim bo predvsem prireševanju kriznih situacij in sicer s klicem v sili ali SMS sporočilom,« je izpostavila Mančkova. Pohodnike bo opozorila na prihajajoči mrak ali slabo vreme ter jih glede na lokacijo napotila v najbližjo gorsko kočo ali postojanko. Aplikacija bo delovala tudi brez podatkovne povezave. Gorski priročnik je torej tisti prijatelj v stiski, ki ga potrebuje vsak planinec.

Akcijo Očistimo gore in planine lahko ves čas spremljate tudi na Facebooku in Twitterju, planinci pa svoje planinske podvige lahko beležite in nam pošiljate fotografije na naslov ocistimo.gore@triglav.si.

Aplikacija Očistimo gore se nahaja v Google play trgovini. Deluje na različicah Androida od 2.2 naprej, naložiti pa jo je mogoče TUKAJ.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki