28. julij - svetovni dan hepatitisa in dejavnosti ZZV Lj

  • UR
  • petek, 27. julij 2012
(Foto: Dreamstime)

28. julija Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) obeležuje svetovni dan hepatitisa. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana so ob letošnjem dnevu prenovili in ponatisnili brošuro z informacijami o hepatitisu A in B, predvsem o nevarnosti okužbe in možnosti preventivne zaščite, namenjeno splošni populaciji, ki so jo dopolnili z izdajo plakata Varno in zdravo na potovanje – zaščitite se.

Prav tako smo prenovili spletno stran zdravinapot.net/nalezljive-bolezni/hepatitisi/uvod-hepatitis, kjer smo posebno pozornost namenili prav okužbam z virusi hepatitisov in možnosti zaščite.

Hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi hepatitisa. V potovalni medicini največjo pozornost namenjamo hepatitisu A in hepatitisu B.
    
Osebam, izpostavljenim kakršnemukoli tveganju za okužbo z virusoma hepatitisa A in B in nekaterim kroničnim bolnikom, se zato svetuje čimprejšnje cepljenje proti hepatitisoma A in B.

Okužbo s hepatitisom A lahko preprečimo z upoštevanjem ukrepov za preprečevanje pojava in širjenja črevesnih nalezljivih bolezni. Najučinkovitejša in dolgotrajna zaščita je cepljenje. Priporočamo ga pred potovanjem v dežele, kjer so neurejene sanitarno-higienske razmere (Afrika, Bližnji in Daljni Vzhod, Indija, Azija, južna in srednja Amerika). Enkratno cepljenje zagotavlja zaščito pred boleznijo 1 leto. Poživitveni odmerek priporočamo čez 6-12 mesecev, kar nudi trajno zaščito.

Za preprečevanje okužbe z virusom hepatitisa B je pomembno upoštevanje načel varne spolnosti (stalni partner, zaupanja vreden partner, pravilna zaščita s kondomi), izogibanje stiku s telesnimi tekočinami drugih ljudi, uporaba sterilnih igel, brizg in drugih ostrih predmetov (akupunktura, piercing, tetovaže, medicinski posegi, igle za vbrizgavanje drog...), uporaba lastnega pribora za telesno higieno (britvice, zobne ščetke...). Najučinkovitejša zaščita proti hepatitisu B je cepljenje. Za dolgoletno zaščito so potrebni trije odmerki cepiva. Cepljenje z dvema odmerkoma v razmaku vsaj štirih tednov priporočamo še pred potovanjem.

Priporoča se tudi kombinirano cepivo proti hepatitisu A in B.

Za obisk ambulante se lahko naročite med 8. in 11. uro po telefonu 01/ 586 39 18 ali 01/ 586 39 00 (centrala). Ambulanta za cepljenja deluje vsak delavnik med 8. in 13. uro.

    

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki