Največja kampanija proti diabetesu v Sloveniji

(Foto: Diana Anđelić)

Diabetes ima danes 366 millijonov prebivalcev Zemlje, nadaljnjih 280 milijonov pa je izpostavljenih visokemu tveganju za razvoj bolezni. Če ne bomo ničesar ukrenili, bo po pričakovanjih Mednarodne federacije za diabetes (IDF) do leta 2030 število diabetikov naraslo na 552 milijonov, ogroženih pa bo nadaljnjih 398 milijonov.

Diabetes ni več le zdravstveni problem, zaradi epidemičnih razsežnosti postaja marsikje že ovira družbenega razvoja. Vlade držav po vsem svetu se soočajo z ogromnimi stroški zdravljenja diabetesa, stroški za delodajalce in nacionalne ekonomije, povezani z diabetesom pa skokovito naraščajo.

V Sloveniji je že 125.000 diagnosticiranih diabetikov, nadaljnjih 100.000 pa bolezen ogroža. Zaradi svoje tihe narave in epidemičnosti, ki zajema vse mlajše ljudi, je diabetes bolezen, o kateri je treba spregovoriti drugače.

Čas je, da spremenimo diabetes, zato je zasnovana prva velika kampanja proti diabetesu, takšno, kakršne pri nas, pa tudi marsikje drugod, še ni bilo. Kampanja, s katero se bo kratka in jedrnata sporočila o nevarnosti diabetesa, ki ne pozna popravnega izpita, poneslo v zadnji kotiček Slovenije se uradno začenjam 20. julija v Mozirskem gaju. Do 14. novembra, ko bo svetovni dan diabetesa in se bo kampanjo zaključilo, bo slovensko prebivalstvo vedelo o diabetesu več

Kampanja za spreminjanje diabetesa pomeni začetek akcije za vzpostavitev skupne odgovornosti do napredujoče pandemije diabetesa. To zahteva, da razširimo naš fokus iznad zdravstva in izzovemo družbeni sistem v celoti, zahtevamo spremembo političnih prioritet in spremembo dolgoročnih zdravstvenih pričakovanj, ki so za Slovenijo prav na področju diabetesa najbolj črna v Evropi.

V kampanji se bo lansiralo kratko, a življenjsko pomembno sporočilo v zvezi s krvnim sladkorjem:

Krvni Sladkor čista 5. Bodi odličnjak.

Kar pri krvnem sladkorju res šteje je petica. Tega si ni težko zapomniti, še več, petico smo v šoli vedno hoteli imeti, zato je postavljena kot cilj preventive in zdravljenja diabetesa. Razlika je samo ena: pri diabetesu ni popravnega izpita.


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki