Zaskrbljenost obremenjuje ženske možgane

  • TU
  • ponedeljek, 06. avgust 2012
(Foto: Shutterstock)

Možgani zaskrbljenih žensk so pretirano dejavni tudi med opravljanjem lažjih nalog, je pokazala raziskava raziskovalcev z Univerze Michigan State, ki je bila objavljena v reviji The International Journal of Psychophysiology. Ta ugotovitev bi lahko prispevala k diagnosticiranju in zdravljenju anksioznih motenj ter k razumevanju, zakaj so ženske nasploh bolj nagnjene k anksioznim motnjam kot moški.

V raziskavi je sodelovalo 79 žensk in 70 moških, ki so opravljali različne naloge. Med drugim so morali v zaporedju črk (denimo FFFFFF ali EEFEE) določiti srednjo črko. Obenem so morali prostovoljci oceniti stopnjo svoje živčnosti. Izsledki so pokazali povečanje električne aktivnosti v možganih živčnih žensk, medtem ko se pri živčnih moških električna aktivnost možganov ni povečala. Na lažjem nivoju so zaskrbljene ženske in moški nalogo opravili enako dobro, medtem ko se je pokazalo, da so pri težjih nalogah zaskrbljene ženske nalogo opravile slabše. Moški možgani torej niso bili izčrpani tako kot ženski, ki so zaradi živčnosti pregoreli.

Raziskovalci zdaj poskušajo ugotoviti, ali na tako stanje pri ženskah nemara vpliva estrogen. Medtem pa se, drage dame, spomnite, da bo k opravljanju sleherne naloge še najbolj pripomogla sprostitev.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki