Peticija za vrnitev pravic najširše zaščite proti HPV

  • UR
  • četrtek, 12. julij 2012

Cepljenje proti HPV

Podpisane:
Renata Capuder Mermal – aktivistka, mama prve slovenske cepljene deklice;

  • Tili Kojić – novinarka/intervjuvala med mnogimi drugimi HPV strokovnjaki tudi Nobelovega nagrajenca Haralda zur Hausna;
  • Vesna Tlaker Žunter – dermatovenerologinja, ki se dnevno srečuje s problematiko genitalnih bradavic;
  • Jožica Mugoša – šolska zdravnica, ki je zaščitila že 7 generacij deklet pred petimi boleznimi, ki jih povzroča HPV

tudi za naslednje generacije šestošolk zahtevamo enake pravice, kot so jih imele dosedanje tri generacije. To bo omogočeno izključno s povrnitvijo programa cepljenja proti HPV, ki zagotavlja najširšo zaščito.
 
Ob uvedbi programa leta 2009 so strokovnjaki izbirali med dvema učinkovitima in varnima cepivoma, ki se razlikujeta v širini zaščite. Takoimenovano dvovalentno cepivo ščiti pred rakom materničnega vratu in predrakavimi spremembami materničnega vratu, štirivalentno cepivo pa pred rakom materničnega vratu, predrakavimi spremembami materničnega vratu, predrakavimi spremembami nožnice, predrakavimi spremembami zunanjega spolovila in pred genitalnimi bradavicami. Ministrstvo za zdravje je na predlog strokovnjakov v nacionalni program cepljenja uvedlo cepljenje deklic s štirivalentnim cepivom.

Leta 2011 je takratni minister za zdravje spremenil program, po katerem je deklicam zagotovljena le zaščita pred rakom in predrakavimi spremembami na materničnem vratu. Glede na objave v medijih se lahko zgodi, da bo že letos izbrano cepivo le za omenjeno zaščito. Ta ukrep  ne zagotavlja enakosti zaščite prihodnjih generacij deklet z dosedanjimi in prav tako ne zagotavlja enakosti v primerjavi z večino držav po svetu.

Minister ima vse pristojnosti, da program spremeni na enakega, kot je bil ob uvedbi cepljenja. Na tistega, ki ga je podpirala tudi stroka.

Slovenija je imela odličen program preventive pred HPV (poleg cepljenja ima tudi dober presejalni program - ZORA). Zahtevamo ga ponovno – v enakem obsegu.

Dodaj tudi ti svoj podpis na povezavi: ipetitions.com/petition/za-vrnitev-pravic-najsirse-zascite-proti-hpv/


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki