Test sredstev za zaščito pred soncem s faktorjem SPF 30

(Foto: Shutterstock)

Ležanje na plaži in neposredno nastavljanje soncu že nekaj let ni v modi, pa vendar je poleti še vedno dovolj »trenutkov«, ko sonce doseže našo kožo. Na ZPS so testirali 15  sredstev za zaščito pred soncem s faktorjem SPF 30, dva izmed njih pa sta dobila  črno piko (zaradi nezadostne zaščite UVB oz. UVA). Ponovno so ugotovili, da tudi za »prijazno« ceno lahko dobimo dober izdelek.

Tudi zaščita pred soncem s faktorjem SPF 30 ni vedno ustrezna

Številni potrošniki poleti pozabijo, da sončenje ni zdravo in da tudi rjava barva kože dokazuje, da je bilo sevanja preveč, zato se je povrhnjica ustrezno zavarovala. Kdor želi zaščititi svoje zdravje, se zagotovo ne bo nastavljal soncu več, kot je treba, predvsem pa se bo zaščitil z ustreznim sredstvom. »Letos smo potrošniške organizacije preizkusile sredstva za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem SPF 30, ki je primeren za vso družino in dovolj močan, da dobro ščiti celo poletje,« je povedal Boštjan Okorn, vodja testiranja na ZPS in dodal: »Če smo lani na testu sredstev s srednjim zaščitnim faktorjem (SPF 15 oziroma SPF 20) ugotavljali, da so se slabše odrezali celo nekateri izdelki, ki so naprodaj samo v lekarnah, pa je letos črno piko dobil izdelek, ki ga je mogoče kupiti samo v neposredni prodaji in eden izmed eko izdelkov, kar pa nikakor ne pomeni, da  ekološka kozmetika ne pomaga pri zaščiti pred soncem, saj to dokazuje drugi eko izdelek na testu.«


Še vedno pomanjkljivosti, a boljše kot v preteklih letih

V zadnjih letih je bil pri označevanju in navodilih za uporabo sredstev za zaščito pred soncem narejen velik napredek.  »Naša merila so dokaj stroga, saj za zelo dobro oceno zahtevamo, da nas proizvajalec z vsebino nalepke, ki mora biti na osnovni embalaži, opozori na številne podrobnosti, povezane s sončenjem in z uporabo sredstva za zaščito,« je povedal Boštjan Okorn in dodal: »Zanimivo je, da predvsem cenejši izdelki vsebujejo vse več opozoril, ki jih zahtevamo potrošniške organizacije, na drugi strani pa se številni proizvajalci še vedno radi pohvalijo z različnimi trditvami, ki vzbujajo pri potrošnikih upanje v superiornost njihovih izdelkov. Med trditvami so pogoste, da je bilo sredstvo dermatološko preizkušeno, da je brez parabenov in alergenov.«

Tudi slaba berljivost oznak je ena še vedno ena od že znanih težav. »Kljub vsemu pa je treba priznati, da je tudi pri deklaracijah narejen korak naprej, saj so celo slovenske deklaracije postale kakovostne in se med uporabo ne razmažejo,« je še izpostavil Okorn.  


Dobri rezultati tudi naravnih sredstev

S poletnim soncem se ni dobro igrati. Gre namreč za zdravje potrošnikov na dolgi rok, saj se posledice pretiravanja ali pa uporabe napačnega sredstva za zaščito pred soncem ne pokažejo vedno takoj. Njihov test je ponovno pokazal, da potrošniki (še) ne smemo zaupati vsem sredstvom za zaščito pred soncem, hkrati pa se je izkazalo, da lahko tudi naravno sredstvo zagotavlja dobro zaščito.

Količino nanodelcev ni mogoče točno določiti

Spomladi je tudi v Sloveniji glasno odjeknila novica, da naj bi cinkov oksid povzročal raka. »Ta sestavina je lahko v sredstvih za zaščito pred soncem uporabljena kot filter za sevanje UVB in UVA. Žal tudi v na ZPS pri testih vsako leto znova ugotavljajo, da ne obstaja metoda, s katero bi lahko določili vsebnost nanodelcev.

Na tem področju bo potrebnih še veliko raziskav,« je povedal Okorn in dodal: »Po mnenju strokovnjakov, ki ga povzemajo tudi nacionalne zdravstvene organizacije, nanodelci ne prodirajo skozi zdravo kožo. Raziskovalci pa še niso ugotovili, kako je s poškodovano kožo.« Na ZPS pozdravljajo novost, da bodo morali proizvajalci od leta 2013 označiti na embalaži, če bo njihov izdelek vseboval nanodelce.

Zaščita vse boljša, kaj pa oznake in navodila?

Vse sončne kreme, losjoni, pršila in druga sredstva za sončenje morajo imeti na embalaži vidno označeno zaščito pred sevanjem UVA in UVB. Prvo označuje okrogli znak s kratico UVA v sredini, zaščita pred sevanjem UVB pa je označena s faktorjem SPF in obvezno tudi z ravnjo zaščite: 

Nizka zaščita: SPF od 6 do 14,
Srednja zaščita: SPF od 15 do 29,
Visoka zaščita: SPF od 30 do 59,
Zelo visoka zaščita: SPF več kot  60.

Izdelki s faktorjem zaščite SPF manj kot 6 niso namenjeni zaščiti pred soncem, na drugi strani pa na podlagi trenutnih znanstvenih ugotovitev SPF več kot 60 ne zagotavlja prav nič boljše zaščite kot SPF 60, zato je zgornja meja označevanja pri tej vrednosti.

Nasveti in opozorila ZPS

 • Izogibajte se močnemu opoldanskemu soncu, tudi sredstva za sončenje z visokim faktorjem SPF ne zagotavljajo popolne zaščite pred ultravijoličnim sevanjem;
 • Sredstvo za sončenje nanesite, preden se odpravite sonce.
 • Nanos redno obnavljajte– še zlasti po kopanju ali športni dejavnosti, nanesite zadostno količino sredstva za sončenje; če ga je premalo, je tudi zaščita slabša.
 • Dojenčke in majhne otroke zaščitite pred neposrednim soncem.
 • Sončne opekline za vedno poškodujejo kožo, zato poskrbite, da vas sonce ne bo opeklo.
 • Pretirano sončenje je resna nevarnost za vaše zdrave.
 • Izberite zaščito pred soncem, ki najbolj zadovoljuje vaše potrebe.
 • Poleti se je treba vedno in povsod zaščititi, ne samo na plaži!


Sredstva za sončenje na ZPS testu

 • Nivea Pure and Sensitive Sun spray
 • Cien Sun, mleko za sončenje Classic
 • Lavozon Sonnenmilch
 • NIVEA SUN Light Feeling Sun Lotion
 • Sun Kiss Sonnenmilch LSF 30
 • Sundance Transparentes Sonnenspray
 • Vichy Capital Soleil Family Sollotion SPF 30
 • Afrodita Sun Care 30
 • Garnier Ambre Solaire Sun Protection milk Light and Silky SPF 30
 • NIVEA SUN protect & bronze Sun Lotion
 • Avène Sun Spray SPF30
 • Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil Fast Tan Optimizer
 • alverde Sonnenmilch Schisandra
 • Amway Peter Island Sun Lotion
 • Eco Cosmetics Sol Creme SPF 30

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki