Okužbe s salmonelo pri otrocih

  • UR
  • sreda, 27. junij 2012
(Foto: Jupiterimages)

Salmonele so najbolj poznane bakterije, ki povzročajo prebavne težave pri ljudeh, zlasti v teh poletnih mesecih.  Okužbe s temi bakterijami pa najbolj pogosto prizadenejo majhne otroke, zato je še kako  potrebna previdnost pri pripravi hrane.

Poletje je letni čas, ko moramo zaradi vročega vremena še posebno skrbeti za zadosten vnos tekočin, da se naše telo ne izsuši oziroma dehidrira. Nevarnost izsušitve je še večja, kadar otrok izgublja več tekočin, kot jih popije, kar se zgodi, kadar ima drisko in/ali bruha.

Do okužbe običajno pride ob zaužitju živil živalskega izvora (perutnina, govedina, ribe, jajca, mlečni izdelki). Občasno se lahko oseba okuži tudi preko sadja, zelenjave ali peciva, ki se je kontaminiralo ob stiku z živalskimi izdelki. Do okužb pride tudi ob pitju okužene vode in ob stiku z okuženimi domačimi ljubljenčki (želve, kače, kuščarji in drugi plazilci).

Inkubacija (čas od stika do izbruha bolezni) traja 6 do 72 ur. Število zaužitih bakterij, ki povzročijo bolezen pri odrasli osebi je od 1 do 10 milijonov, pri otrocih in kroničnih bolnikih pa je to število  bistveno nižje in lahko pride tudi do neposrednega prenosa okužbe z osebe na osebo.

Tatjana Mrvič, dr. med., specialistka na bolnišničnem oddelku za otroke na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je povedala: »Večinoma se okužbe s salmonelo kažejo kot akutni gastroenteritis.. Pri otroku se pojavi driska, bolečine v trebuhu , lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. nad 38,5°C. Včasih je prisotna mrzlica. Driska je lahko vodena  ali krvava s sluzjo. Težave pri  večini otrok  postopoma izzvenijo v 7 dneh, pri  novorojenčkih, dojenčkih in otrocih, ki imajo kronične bolezni, pa lahko težave vztrajajo več tednov. Redko pride v poteku črevesne okužbe s salmonelo  do zapletov – bakterija pride v kri , lahko povzroči sepso, gnojni meningitis ali pa vnetje kosti, sklepov  oziroma pride do nastanka abscesov v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju 5 tednov. Pri otrocih, mlajših od 5 let, je čas izločanja bakterij še daljši; približno 40% teh otrok izloča bakterije  do 20 tednov po okužbi.«

Črevesnih okužb, ki jih povzročajo salmonele, ne moremo ločiti od okužb z drugimi bakterijami, ki povzročajo krvavo drisko. Driske, ki jih povzročajo salmonele, praviloma ne zdravimo z antibiotiki, ker le-ti lahko še podaljšajo čas izločanja bakterij v blatu. Zdravljenje z antibiotiki je potrebno, če dokažemo bakterijo v krvi, ali če ima otrok dokazano okužbo s salmonelo izven črevesja (npr. v kosti, sklepu) ali če zboli dojenček, ki je mlajši od 3 mesecev.

Otroke s salmonelno drisko zdravimo simptomatsko – skrbeti je potrebno za zadosten vnos tekočine, potrebno je zniževati povišano telesno temperaturo. Posebne diete niso potrebne; otroci naj uživajo običajno lahko hrano, sladkan čaj oz. redčene sadne sokove. Potrebna pa je stroga higiena – natančno umivanje rok in redno čiščenje sanitarij oz. površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki.

Zelo pomembno je tudi, da otroci ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave. Ponovno se lahko vključijo v kolektiv (vrtec, šola) šele, ko odvajajo povsem normalno blato.

Okužbe s salmonelami preprečujemo predvsem z  dobrimi higienskimi postopki pri pripravi hrane (ločene površine, deske za rezanje, posebni noži za pripravo mesa) ter rednim umivanjem rok. Živila živalskega izvora morajo biti ustrezno hranjena v hladilniku. Hrano je potrebno tudi dobro toplotno obdelati. Otroci si morajo po stiku in igri z živalmi, posebej kuščarji in želvami, vedno umiti roke.