Kako je z zdravstvenim zavarovanjem v tujini?

  • UR
  • sreda, 27. junij 2012
(Foto: Shutterstock)

Da boste na dopustu sproščeno uživali, je pomembno, da si pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje za tujino. Zavarovane osebe pravice do zdravstvenih storitev v tujini uveljavljajo v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter s Pravili o obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki veljajo za države članice EU, EPG in Švico. Pravico do zdravstvenih storitev lahko zavarovane osebe uveljavljajo tudi v državah, s katerimi ima Republika Slovenija sklenjene mednarodne pogodbe : Hrvaška, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora in Avstralija.

Zdravstvene storitve je mogoče uveljavljati z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo lahko zavarovane osebe brezplačno naročijo prek interneta, telefonsko ali osebno na območnih enotah Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Smiselno je, da kartico naročite vsaj štiri delovne dni pred odhodom.

V državah članicah EU, EPG in v Švici so slovenske zavarovane osebe upravičene do zdravstvenih storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov v skladu s trajanjem bivanja v tujini. Obseg in vrsto brezplačne storitve določi zdravnik.
Na Hrvaškem, v Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori in Avstraliji so slovenske zavarovane osebe upravičene le do nujnih zdravstvenih storitev v skladu s predpisi vsake posamezne države.

V vseh ostalih državah je treba zdravstvene storitve plačati. Možno je sicer zaprositi za povračilo stroškov nujnega zdravljenja na ZZZS po vrnitvi v Slovenijo, vendar je priporočljivo, da si uredite komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini (zzzs.si, Pravice med potovanjem in bivanjem v tujini).

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki