Ob svetovnem dnevu spirometrije 5. Lekov kolesarski maraton

  • UR
  • četrtek, 21. junij 2012
(Foto: Jupiterimages)

Poskrbite za zdravje pljuč – opravite test s spirometrom

Bolezni pljuč so na svetovni ravni med vodilnimi vzroki smrtnosti. Število umrlih naj bi do leta 2020 še naraščalo, predvsem zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), pljučnega raka in tuberkuloze. Veliko pljučnih bolezni pa bi lahko preprečili ali jih bolje obvladovali, če bi jih posamezniki dovolj zgodaj odkrili s pomočjo preprostega testa s spirometrom.

Namen svetovnega dneva spirometrije, ki bo 26. junija, je ozaveščati o pljučnih boleznih in zdravju pljuč prek promocije spirometrije. Spirometrija je popolnoma neboleč, hiter in najnatančnejši način za zgodnje odkrivanje bolezni, kot je na primer KOPB, za katero v Sloveniji umre okoli 700 bolnikov letno.

5. Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih«

Že 5. Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih« bo potekal med 26. in 29. junijem 2012. Ultramaratonski kolesar Marko Baloh bo z ekipo kolesarjev iz Leka v štirih dneh prevozil okoli 410 kilometrov po Sloveniji. Pot jih bo vodila od Ljubljane do Debelega Rtiča, nato do Tolmina, proti Kranjski Gori in nazaj v Ljubljano. Kolesarje bo spremljala ekipa projekta Astma in šport, ki bo v krajih po Sloveniji opravljala spirometrije.

Namen akcije je opozoriti na zaskrbljujočo razširjenost pljučnih bolezni in pomen zgodnjega odkrivanja težav s pljuči ter ozaveščati o pomenu zdravega načina življenja za zdrava in polno delujoča pljuča.  

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki