Tudi porjavelost je znak poškodovane kože

(Foto: Jupiterimages)

Za obarvanost kože so odgovorni melanociti, celice v vrhnjici kože, ki proizvajajo kožni pigment melanin, ki skrbi za našo obarvanost in zaščito pred UV-žarki. Porjavelost kože, ki jo sprožijo UVA-žarki, nastane takoj po izpostavljanju UV-žarkom in je posledica fotooksidativnih reakcij in mobilizacije že uskladiščenega pigmenta iz melanocitov. Pozna porjavelost je posledica delovanja UVA- in UVB-žarkov na melanocite, da začnejo tvoriti melanin. Porjavelost je torej obrambna reakcija kože na škodljivi vpliv ultravijoličnih žarkov in pomeni poškodbo kože.

Čezmerna izpostavljenost sončnim žarkom se odraža v opeklinah, saj UV-žarki prodrejo v globlje plasti kože in uničijo kožne celice. Telo se odzove s tem, da imunski sistem na prizadetem območju poveča prekrvljenost, s čimer belim krvničkam omogoči, da odstranijo odmrle kožne celice. Prav to pa povzroči, da opečena koža pordi in se segreje.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki