Svetovni dan krvodajalcev bo potekal 14. junija 2012

“Vsak krvodajalec je junak”

14. junija 2012 bo Svetovni dan krvodajalcev obeležen po celotnem svetu, s čimer želimo povečati zavedanje o potrebi po varni krvi in pripravkih iz krvi ter se vsem neplačanim prostovoljnim krvodajalcem zahvaliti za njihovo kri, ki rešuje življenja.

Transfuzija krvi in pripravkov iz krvi reši na milijone življenj vsako leto. Pomaga lahko pri dvigu pričakovane življenjske dobe pri bolnikih z življenjsko nevarnimi obolenji ter lajša zapletene zdravniške in kirurške posege. V veliko državah potreba po krvi prekaša ponudbo, kar povzroča, da se krvodajalske organizacije spopadajo z izzivom kako zagotoviti zadostno količino kakovostne in varne krvi.

Dandanes nacionalne potrebe po krvi v 62 državah zagotavlja 100 % (ali več kot 99,9 %) prostovoljnih krvodajalcev. Vendar pa so krvodajalske organizacije v 40 državah še vedno odvisne od družinskih ali plačanih krvodajalcev in od neplačanih prostovoljcev pridobijo manj kot 25 % krvi. Cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je, da do leta 2020 potrebe po krvi v vseh državah zagotovijo prostovoljni krvodajalci.

Tema Svetovnega dneva krvodajalcev se spreminja vsako leto, a venomer prepoznava vlogo nesebičnih posameznikov, ki kri darujejo za pomoč ljudem, ki jih ne poznajo. Leta 2011 smo njihove prispevke zabeležili in se jim zahvalili z dogodki in dejavnostmi, ki so vključevali oblikovanje »človeških kapljic krvi« na javnih mestih in barvanjem ikonskih spomenikov v rdečo. Ti dogodki in dejavnosti so predstavljali mogočne simbole in spodbudili sodelovanje skupnosti pri promociji neplačanega prostovoljnega krvodajalstva v vseh državah. Raznovrstne dogodke, ki so bili usmerjeni na skupnost in mlade, so podpirali tudi visoki državni predstavniki, plemstvo in znane osebnosti.

Vsak krvodajalec je junak

Tema kampanje Svetovnega dneva krvodajalcev 2012 nosi naslov “Vsak krvodajalec je junak” s temeljno idejo, da lahko z darovanjem krvi vsak izmed nas postane heroj. Ob tem, da tako prepoznavamo vse te tihe in neopevane junake, ki vsakodnevno rešujejo življenja s pomočjo darovanja krvi, ta tema dodatno spodbuja še več ljudi po vsem svetu k prostovoljnemu in rednemu darovanju krvi.

Cilji letošnje kampanje so:

  • Zahvaliti se in okrepiti samozavest krvodajalcev, da bi tako še nadalje redno darovali kri,
  • h krvodajalstvu spodbuditi zdrave posameznike, ki krvi trenutno ne darujejo,
  • spodbuditi osebje v krvodajalskih organizacijah k prepoznavanju »junaških« del krvodajalcev ob njihovem vsakokratnem sodelovanju v krvodajalski akciji, in
  • prepričati ministrstva za zdravje, da se takim krvodajalcem zahvalijo in zagotovijo zadostne vire za pomik proti 100 % neplačanem in prostovoljnem krvodajalstvu.

Vsakodnevni junaki se odzovejo na nenadne potrebe po krvi za transfuzijo ne glede na okoliščine in ne glede na morebitne neprijetnosti ter tako potrebe drugih postavijo nad svoje potrebe. Prostovoljne krvodajalce lahko najdemo v vseh družbenih in starostnih skupinah, regijah in religijah. Z odločitvijo za prostovoljno in neplačano darovanje krvi se ti posamezniki spremenijo v »junake«, ki s svojo solidarnostno gesto rešujejo življenja. Nekateri izmed njih kri darujejo velikokrat tekom in po več desetletij.

Tema za leto 2012 se naslanja tudi na ostale neopevane »junake«, kot so gasilci, policisti in policistke, reševalci, voditelji civilne družbe in zagovorniki družbene enakopravnosti ter napredka v skupnosti. Ta navezava bo morebiti omogočila priložnosti za vzpostavitev močnih povezav med zgodbami različnih posameznikov na Svetovni dan krvodajalcev. Na primer, ko se bo pozornost svetovne javnosti usmerila na Olimpijske igre 2012 v Londonu, bodo lahko krvodajalske organizacije, združenja in ostale inštitucije izkoristile priložnost rekrutirati športne »junake« za promocijo neplačanega prostovoljnega krvodajalstva na lokalni, nacionalni ali mednarodni ravni.

Globalni osrednji dogodek Svetovnega dneva krvodajalstva se vsako leto izvede v eni državi, ki tako postane fokus kampanje. Leta 2012 bo ta dogodek izveden v Seulu, glavnem mestu Republike Koreje pod pokroviteljstvom Rdečega križa in Ministrstva za zdravstvo in socialne zadeve te azijske države.

Sodelujte z nami pri Svetovnem dnevu krvodajalstva

Vaše sodelovanje in podpora bosta pomagala zagotoviti odmevnost Svetovnega dneva krvodajalstva 2012 in po vsem svetu pomagala širiti zavedanje, da je krvodajalstvo herojski akt solidarnosti, ki rešuje življenja. Z veseljem sprejmemo pripravljenost na pomoč in sodelovanje interesnih skupin na vseh ravneh, da bi tako ta dan naredili kar najbolj odmeven. Mednarodne organizacije, kot so Svetovna zdravstvena organizacija, Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Mednarodna zveza krvodajalskih organizacij, Mednarodno združenje za transfuzijo krvi, Združenje profesionalnih delavcev na področju iskanja krvodajalcev, AABB in ostali bodo še nadalje tesno sodelovali in ponujali nasvete ter pomoč svojim članom na tem področju.

Prav tako vam priporočamo, da se pridružite globalni mreži WHO za krvodajalce, ki ponuja virtualen prostor za izmenjavo materialov in informacij glede prostovoljnega krvodajalstva. Z optimizmom zremo v leto 2012 in naprej z namenom nadaljnje širitve te mreže. Če vas zanima kako se lahko vaša organizacija vključi v in pridruži mreži, nam pišite na: worldblooddonorday@who.int

V prihajajočih mesecih boste lahko več na spletni strani WHO za Svetovni dan krvodajalcev (who.int/worldblooddonorday) našli dodatne informacije, promocijski material in ostale vire, kot so podobe za uporabo v kampanji, v različnih jezikih. Vabimo vas, da spletno stran obiščete in sodelujete z izmenjavo svojih idej, virov in načrtov dejavnosti.

Želimo vam vso srečo pri praznovanju Svetovnega dne krvodajalcev 2012.Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki