Varnega sončenja ni!

(Foto: Dreamstime)

V zadnjih letih je dodobra prešlo v zavest ljudi, da sonce ni le dobrodošlo ter nujno potrebno, pač pa tudi še kako škodljivo. Zato se ljudje v želji po sončnih žarkih in zdravju ukvarjajo z vprašanjem tako imenovanega varnega sončenja.

Toda dermatologi opozarjajo, da ga preprosto ni. Dr. Dugonik to trditev pojasni z naslednjimi besedami: "V dermatološki terminologiji beseda sončenje pomeni izpostavljanje sončnim žarkom z namenom pridobivanja porjavele polti. Porjavela polt pa v nasprotju s splošnim prepričanjem ne pomeni zdravja, pač pa znak, da se koža z proizvodnjo dodatnega pigmenta brani pred vdorom UV-žarkov. Če gre za obrambni mehanizem, sončenja ne moremo več povezovati z varnostjo. Enako velja za solarij, ki je celo nevarnejši, saj kožo v zelo kratkem času izpostavljamo zelo veliki količini UV-žarkov.

Pozorni moramo biti zlasti pri otrocih, saj so z dolgoletnimi epidemiološkimi študijami dokazali, da se možnost za razvoj melanoma poveča, če je bil otrok do petnajstega leta izpostavljen močnim sončnim žarkom ali je celo večkrat dobil sončne opekline.

Seveda dermatologi nikakor ne odsvetujemo gibanja na soncu, nujna je le prava mera in uvedba drugačnega sobivanja z naravo. Nekoč smo to že znali in morda bi se morali zgledovati po ljudeh, ki živijo v najtoplejših in s soncem najbolj obdarjenih predelih sveta. Ko je sonce na najvišji točki, se zadržujejo v notranjih prostorih, na soncu so le ob dopoldne in pozno popoldne. Tudi oblečeni so tako, da jim tkanina prekriva večino telesa. Ker nam sodobni življenjski ritem tega ne omogoča vedno, lahko uporabljamo tudi kemijska zaščitna sredstva, ki so na voljo v različnih oblikah.

V zadnjem času poteka polemika, da je pri odsotnosti sončenja v telesu manj vitamina D. Problem vitamina D in njegovega pridobivanja je večplasten, zagotovo pa je večji pozimi kot poleti. In prav to ne opravičuje dejstva, da ljudje vse počitnice preležijo na plaži ali redno obiskujejo solarij."
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki