Na KO za nevrokirurgijo nov aparat za hlajenje bolnikov s hudo poškodbo glave

  • UR
  • sreda, 06. junij 2012

Danes so na kliničnem oddelku za nevrokirurgijo Kirurške klinike prevzeli aparat Criticool. Aparat je donacija Zavarovalnice Triglav, uporablja pa se za hlajenje bolnikov s hudo poškodbo glave in možganov.

»Omenjeni aparat, ki je edini tovrstni v Sloveniji, nujno potrebujemo. Letno na KO za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana, ki mnogim hudim bolnikom pomeni zadnje pribežališče, obravnavamo 50-60 takih poškodovancev. In ravno tem bo podarjeni aparat omogočil čim boljše okrevanje,«  je ob predaji aparata povedal prim. doc. dr. Marjan Koršič, dr. med., predstojnik KO za nevrokirurgijo.

Aparat bo namenjen odraslim in bolnikom v enotah intenzivne terapije in nege, in sicer predvsem tistim, ki so utrpeli hujšo prometno nesrečo ali prestali zahtevno operacijo in nujno potrebujejo zniževanje telesne temperature. »Zahvaljujem se imenu vseh tistih, ki bodo deležni pomoči aparata,« je ob primopredaji dejal prim. doc. dr. Marjan Koršič, dr. med.

Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je ob predaji aparata dejal, da se v največji slovenski zavarovalnici na vsakem koraku zavedajo, da morajo ohranjati posluh za pomoč tistim, ki jo potrebujejo. »Naša skrb za preventivo je usmerjena tudi na področje zdravstvenih storitev. Morda bo ravno podarjena naprava, ki jo dajemo KO za nevrokirurgijo, omogočila preživetje poškodovancem ali celo vrnitev v delovno okolje. To je tudi naša odgovornost do družbe in ena od treh temeljnih vrednot Skupine Triglav v strategiji do leta 2015,« je dejal Matjaž Rakovec.