Zdravo v naravo z učinkovito in ustrezno zaščito pred klopi

  • UR
  • sreda, 06. junij 2012
(Foto: Diana Anđelić)

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor organizira v soboto, 9. junija 2012, od 10. do 12. ure za občane mesta Maribor in okolice pohod in brezplačno merjenje krvnega tlaka in glukoze (sladkorja) v krvi ter cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) s popustom na prvi odmerek.

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki jo povzroči vbod okuženega klopa in na zdravju pusti resne posledice. V Sloveniji za KME zboli povprečno 250 oseb na leto, verjetnost okužbe pa je najvišja na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji. Kljub temu, da glede na obolevnost sodimo v sam vrh evropskih držav, je precepljenost prebivalstva še vedno prenizka in znaša le dobrih 12 odstotkov.

Prim. asist. mag. Jernej Završnik, dr. med., spec., direktor ZD Maribor opozarja: »Klopni meningoencefalitis je resna bolezen, ki se je ljudje še vedno premalo zavedajo. Zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki bodo pripomogle k dvigu stopnje precepljenosti proti KME. Ena takšnih je tudi akcija »Zdravo v naravo«, v okviru katere bomo prebivalcem Maribora in okolice omogočili cepljenje proti KME s popustom na prvi odmerek.«

Na dan dogodka bo cena prvega odmerka cepiva proti KME za odrasle znašala 21 EUR (namesto 32 EUR) in za otroke 19 EUR (namesto 29 EUR). Za zagotovitev celovite zaščite pred KME je potrebno prejeti tri odmerke cepiva.

Urnik dogajanja:

10.00 Pričetek krajšega pohoda po parku in daljšega pohoda okoli treh ribnikov (zbirno mesto: promenada mestnega parka).

10.00 – 12.00 Brezplačno merjenje krvnega tlaka in glukoze v krvi in cepljenje proti klopnem                         meningoencefalitisu, s popustom na prvi odmerek (Dispanzer za  zdravstveno varstvo študentov, Ob parku 5 v Mariboru).

 

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki