Ob izidu knjige Prehrana 21. stoletja za moške

(Foto: Diana Anđelić)

Kako naj se danes prehranjujejo moški?

Priznana hrvaška prehranska strokovnjakinja dr. Lejla Kažinić Kreho je včeraj, 29. maja, v nabito polni Modrijanovi knjigarni v središču Ljubljane predstavila izid svoje nove knjige Prehrana 21. stoletja za moške. Knjiga je logično nadaljevanje njene predhodne uspešnice Prehrana 21. stoletja za ženske, ki je prejela navdušene odzive žensk tudi v Sloveniji. Medtem ko se v knjigi za ženske avtorica ukvarja z vprašanji plodnosti in nosečnosti, menopavze in stresa ter sprememb razpoloženja, moškim posveča pozornost pri prehrani za šport, za okrepitev spolne sle in plodnosti ter izgradnji skladnega telesa. V obeh knjigah piše tudi o prehrani ob rakavih obolenjih ter t. i. presnovnem sindromu ali sindromu X, ki se v vse večji meri pojavlja v sodobni civilizaciji.

Za dobro prehrano se je potrebno potruditi

»Take knjige so pomembne, a ne smejo biti enostranske,« so bile besede, ki jih je dr. Marjan Simčič, predavatelj na oddelku za živilstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, izrekel ob izidu knjige zdravnice in nutricionistke. Hkrati je hrvaški kolegici čestital za pogum, saj je priznal, da se sam v tako pisanje ne bi več spuščal. Po njegovem mnenju življenje ni tako preprosto, da bi za tako področje, kot je prehrana, napisali enostavne napotke in pričakovali magične rešitve. To je bila tudi glavna kritika knjige, saj naj bi ljudje od enostavnih napotkov pričakovali preveč.

Za moške živila, ki spodbujajo testosteron

Vendar je treba priznati, da knjiga postreže z mnogimi strokovnimi in koristnimi informacijami ter se poglobljeno spušča v prehrano moškega vse od njegovih najstniških do zrelih let življenja. Na vprašanje, ali bi se morala moški in ženska prehranjevati drugače, dr. Lejla Kažinić Kreho odgovarja z jasnim da. Na vprašanje, kako to zgleda v praksi, ko kuha za svojo družino, pa pojasni: »Za vsakega člana ne kuham popolnoma različno, vendar prehrano prilagodim, kar pomeni, da za najstniškega sina pripravim več rdečega mesa kot za naju z možem, ki ga ne potrebujeva. Zase poskrbim z več živili s fitoestrogeni, za moža pa z živili, ki spodbujajo nastajanje testosterona.« Za pripravo slednjih pa v knjigi najdete tudi številne recepte.

Galerija

Diana Anđelić

dr. Lejla Kažinić Kreho Diana Anđelić