Po liposukciji še več maščobe?

  • NP
  • četrtek, 24. maj 2012
(Foto: Shutterstock)

Ženske, ki po opravljeni liposukciji, ne skrbijo za zdrav življenjski slog in zlasti za telesno dejavnost, so v nevarnosti, da bodo okrog trebušnih organov dobile še več maščevja, je pokazala brazilska raziskava, objavljena v reviji Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Raziskovalci z Univerze v São Paolu so ugotovili, da se lahko po liposukciji, opravljeni na trebuhu, poveča tveganje za nastanek večje količine visceralnega maščevja, ki se ne nalaga le v podkožju, temveč v notranjosti telesa – okrog trebušnih organov. To lahko prepreči samo redna telesna dejavnost.

Po mnenju raziskovalcev ima lahko kirurška odstranitev maščobe resne posledice, saj je tako nabiranje visceralnega maščevja dolgoročno nevarno za zdravje. Visceralno maščevje je namreč nevarnejše od tistega, ki se nabira v podkožju, saj je z njim povezan nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in srčnih bolezni.

Raziskavo so opravili na vzorcu 36 žensk z normalno telesno težo, ki so manjše količine maščobe s trebušne stene začele odpravljati s telesno dejavnostjo, pred tem pa niso bile telesno dejavne. Ženske so razdelil v dve skupini, pri čemer je ena skupina redno telovadila, druga pa ne. Po štirih mesecih so ugotovili, da se je pri ženskah, ki niso telovadile, povečala količina visceralnega maščobnega tkiva za 10 odstotkov, pri ženskah, ki so telovadile, pa sprememb ni bilo.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki