Antibiotike jemljite v kombinaciji s probiotiki

(Foto: Diana Anđelić)

Jemanje probiotikov med zdravljenjem z antibiotiki lahko pomaga preprečevati neželene učinke zdravljenja, kot je diareja, je pokazala nedavna ameriška raziskava, objavljena v reviji JAMA. Raziskovalci so preučili dosedanje študije, s katerimi so raziskovali delovanje dobrih bakterij (probiotiki) na zdravje. S svojo raziskavo so potrdili, da je bilo pri bolnikih, ki so hkrati z antibiotiki jemali tudi probiotike v različnih oblikah (kapsule, jogurti …), tveganje, da bodo pri njih nastopili neželeni učinki antibiotične terapije, manjše za celih 42 odstotkov.

Približno četrtina do tretjina ljudi namreč med zdravljenjem z antibiotiki dobi diarejo, kajti antibiotiki ne uničijo le povzročiteljev bolezni ("slabe bakterije"), temveč tudi koristno črevesno bakterijsko floro. To lahko preprečimo z uživanjem probiotikov, saj zamenjajo del normalne črevesne flore, ki jo uničijo antibiotiki, zlasti tisti s širokim spektrom delovanja.

V raziskavi so preučili podatke o 12.000 bolnikih, med katerimi je ena skupina jemala probiotike, druga je jemala placebo, tretja pa med zdravljenjem ni jemala nobenih dodatkov.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki