Nova pomlad življenja, 20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke

  • UR
  • ponedeljek, 14. maj 2012
20. tradicionalno jubilejno srečanje je potekalo z bogatim kulturnim programom.
20. tradicionalno jubilejno srečanje je potekalo z bogatim kulturnim programom. (Foto: Janez Platiše)

Ljubljana, Grand Hotel Union, 12. maj 2012

V Grand Hotelu Union v Ljubljani je  Društvo onkoloških bolnikov Slovenije pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje organiziralo jubilejno 20. strokovno, kulturno in družabno vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke Nova pomlad življenja. Srečanja so se udeležile članice vseh dvajsetih skupin za samopomoč, ki delujejo v različnih krajih Slovenije. Tako so znova počastile in praznovale leta svojega 'novega življenja' in zmage nad boleznijo.

Slovesnega srečanja so se udeležili številni gostje, med njimi častna gostja Barbara Miklič Türk, minister za zdravje Tomaž Gantar in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki je imela strokovno predavanje z naslovom 'Poznamo svoje pravice dovolj dobro?'.

Častna gostja srečanja Barbara Miklič Türk je poudarila: Vabila na tradicionalno 20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke sem bila resnično vesela. To srečanje je priložnost, da se zahvalimo številnim prostovoljkam, ki delujejo v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije za vsa njihova prizadevanja in optimizem, ki spremlja njihove aktivnosti, od svetovanja in spodbujanja ter do tako dobrodošle pomoči v prostorih Onkološkega inštituta.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob nagovoru zbranim ženskam z rakom dojke povedal: Ve ste tiste, ki ste dosegle, da to ni več tabu tema in ki lahko ljudem nazorno prikažete, kaj pomeni zdrav način življenja, kaj pomeni preventiva v zdravstvu in pri preprečevanju te hude bolezni in predstavljate most med medicinsko stroko in tistimi, ki se znajdejo v primežu bolezni.

V strokovnem delu je pod naslovom Poznam svoje pravice dovolj dobro? razmišljala varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik in poudarila, da so vse zdravstvene ustanove in zasebniki obvezani nuditi informacijo o tem, kakšne so pravice in na kakšen način jih lahko uveljavimo. Zastopniki pacientovih pravic pa so lahko v pomoč tudi pri pojasnilih o vsebini pravic. Vse udeleženke je spodbudila: Pišite mi in sporočite, na kakšne težave ste naletele pri uveljavljanju pravic v času zdravljenja in okrevanja, saj boste na ta način pomagale sebi in drugim, ki bodo morda stopali po vaši poti.

Kulturni program prireditve so oblikovali Otroški pevski zbor RTV Slovenija, klovnesa Eva Škofič Maurer in basbaritonist Juan Vasle. Prireditev je vodila in povezovala Sabina Kogovšek Zrnec. Sledila je pogostitev, nato se je srečanje nadaljevalo s skupnim bogoslužjem v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja. Za organizacijo slednjega je tokrat poskrbela skupina za samopomoč Slovenj Gradec. Bogoslužje je vodil župnik Peter Leskovar iz Slovenj Gradca, sodeloval pa Mešani pevski zbor Mohorjan Prevalje.

Svečani dogodek pomeni ženskam, ki so zbolele za rakom dojke nepozabno doživetje, vir novega upanja in veselja do življenja, ki je za vsakogar po srečanju z boleznijo še bolj dragoceno. Množičnost prireditve s častnimi gosti iz sveta politike, stroke in civilne družbe je znova okrepila občutek solidarnosti, dala pozitivne zglede in zavest, da v nesreči nisi sam.


O Društvu onkoloških bolnikov Slovenije

Društvo združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.
Ustanovljeno je bilo leta 1986 kot pravna oseba civilnega prava, ki deluje v javnem interesu na področju celotne države in zastopa interese bolnikov z rakom. Ministrstvo za zdravje RS mu je leta 2005 z odločbo podelilo status humanitarne organizacije. Strokovni svet društva, ki ga sestavljajo priznani strokovnjaki s področja onkologije, daje mnenja k programom in njihovo izvajanje tudi spremlja. Društvo sodeluje s sorodnimi združenji doma in v tujini; je polnopravni član Mednarodne organizacije za samopomoč žensk z rakom dojke Pot k okrevanju, Mednarodne zveze organizacij bolnikov in Evropske zveze bolnikov z rakom.

Galerija

20. tradicionalno jubilejno srečanje je potekalo z bogatim kulturnim programom. Janez Platiše

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuž Kos, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, častna gostja Barbara Miklič Türk, predsednica društva prim. Marija Vegelj Pirc in minister za zdravje Tomaž Gantar. Janez Platiše

Predsednica Marija Vegelj Pirc se je zahvalila vsem udeležencem srečanja ob razmišljanju o nešteto razlogih, ki jih najdemo za življenje. Janez Platiše

Dvorana Grand Hotela Union je zbrala udeleženke iz 20 skupin za samopomoč iz cele Slovenije. Janez Platiše

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki