Dermatologi ob dnevu boja proti melanomu sporočajo: melanom lahko opazite!

  • četrtek, 10. maj 2012
Jure Košir, dr. Tanja Ručigaj Planinšek in dr. Igor Bartenjev so poudarili pomen preventive.
Jure Košir, dr. Tanja Ručigaj Planinšek in dr. Igor Bartenjev so poudarili pomen preventive. (Foto: Marko Vitas)

14. maj je evropski dan boja proti melanomu, v Sloveniji ga tudi letos obeležuje javnozdravstevni preventivni projekt, ki ga že peto leto pripravljata Združenje slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay. Aktivnosti letošnjega projekta Dan boja proti melanomu, pretekle rezultate in problematiko melanoma so strokovnjaki v družbi ambasadorjev projekta predstavili 9. maja na tiskovni konferenci v gradu Tivoli. 

Na tiskovni konferenci so priznani slovenski strokovnjaki podrobno osvetlili temo, ki si v javnosti zasluži še več pozornosti. Melanom je namreč najagresivnejši kožni rak, ki je v porastu. Z zgodnjim diagnosticiranjem pa je ozdravljiv v kar 90 odstotkih. Kot je povedala dr. Tanja Planinšek Ručigaj, predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov, je letos cilj projekta usmerjen v izobraževanje. Tako bodo v maju in juniju splošno ter strokovno javnost opozarjali predvsem na nujnost zaščite pred nevarnimi UV-žarki in pomen samopregledovanja kože. Vse informacije o melanomu pa so javnosti dosegljive na osveženi spletni strani melanoma-day.com.

Dr. Igor Bartenjev je poudaril, da je projekt, ki ga pripravljata Združenja slovenskih dermatovenerologov in La Roche-Posay, v petih letih naredil že ogromno. Melanom se v Sloveniji namreč v večini primerov odkrije dovolj zgodaj za ugodno zdravljenje. Tako sicer število melanoma narašča, obenem pa narašča tudi število uspešno zdravljenih melanomov. Dr. Borut Žgavec  je opozoril na pomen samopregledovanja kože. Večina melanomov nastane na novo, zato moramo biti pozorni predvsem na spremembe na koži! V pomoč je tudi fotografiranje znamenj za lažje primerjanje.

Nujna  je tudi preventiva, predvsem izogibanje nevarnim UV-žarkom, poleti med 10. in 17. uro, je poudarila dr. Larisa Stojanovič. Ker se soncu le težko izognemo, ne smemo pozabiti na zaščito in zaščitna sredstva, s katerimi nikar ne varčujmo. Da zaščitimo celo telo, moramo na kožo enakomerno nanesti okrog 35 ml sredstva, približno na dve uri. Karmen Voda, direktorica dermokozmetične blagovne znamke La Roche-Posay je obenem opozorila še na pomembnost oznak na zaščitnih sredstvih. Uporabite raje višje faktorje in bodite pozorni, da sredstvo nudi UVB- in UVA-zaščito. Dr. Ana Benedičič je opozorila še na pomen preventivne vzgoje že od malih nog, za kar se trudijo v okviru projekta za najmlajše, Varno s soncem.

Projekt vsako leto podprejo tudi znani Slovenci. Letos se je pridružil naš nekdanji smučar in športnik, Jure Košir. Že drugo leto pa se kot partner projekta pridružuje tudi Teniška zveza Slovenije. Na tiskovni konferenci se je predsedniku zveze, Marku Umbergerju, pridružila ena najobetavnejših slovenskih teniških igralk, Nastja Kolar. Z Juretom Koširjem sta spregovorila o pomenu preventive pri športnikih, ki zaradi pogoste izpostavljenosti soncu spadajo v rizično skupino za nastanek melanoma. Oba se zavedata pomena preventive in v okviru projekta pozivata vse športnike k pazljivosti in zaščiti pred UV-žarki s primernimi sredstvi. Amabasadorka projekta je ponovno tudi Mojca Mavec, ki je povezovala tiskovno konferenco.Galerija

Jure Košir, dr. Tanja Ručigaj Planinšek in dr. Igor Bartenjev so poudarili pomen preventive. Marko Vitas

Ambasadorja projekta Dan boja proti melanomu, Mojca Mavec in Jure Košir. Marko Vitas

Dario Scaglia, L'oreal Active Cosmetics, Karmen Voda, La Roche-Posay in Jure Košir. Marko Vitas

Dario Scaglia, direktor L'oreal Active cosmetics, voditeljica Mojca Mavec in Karmen Voda, direktorica blagovne znamke La Roche-Posay. Marko Vitas

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki