Za varnost bolnikov bo v času stavke v UKCL poskrbljeno

  • torek, 17. april 2012
(Foto: Grega Žunič)

V času stavke bo prihajalo do časovnih zamikov pri obravnavi, naročanje pa na nekaterih oddelkih ne bo možno.

Kot so sporočili iz službe za odnose z javnostmi, so predstojniki in vodje posameznih enot v UKC Ljubljana zagotovili, da bo za varnost bolnikov v času stavke poskrbljeno. Vodstvo UKC Ljubljana je od posameznih oddelkov pridobilo podrobnejša pojasnila o načinu dela v času stavke, napovedane za jutri, 18. april 2012. Na vseh oddelkih bo poskrbljeno za nujne bolnike, za mlajše od 18. let in za starejše od 65. let, na veliki večini oddelkov pa bo delo za bolnike potekalo brez zapletov. Večinoma bodo vsi naročeni bolniki obravnavi, stavkajoči pa jutri ne bodo dostopni za naročanje novih bolnikov. Pri obravnavi so možni časovni zamiki zaradi počasnejšega dela.

Pacienti, pri katerih bodo na posameznih oddelkih zaradi stavke nenujni pregledi odpovedani, bodo o tem obveščeni. Vse paciente prosijo za razumevanje.

Stavkajoči bodo jutri delali na ravni nedeljskega dela, zaradi česar pričakujejo predvsem počasnejši potek dela. Drugi zaposleni bodo s stavkajočimi načeloma solidarni tako, da bodo delno opravljali tudi delo, ki je sicer timsko.

Na več oddelkih bodo delo opravljali isto kot sicer (delo bo denimo potekalo nemoteno na Pediatrični kliniki, na Nevrološki kliniki, na več enotah Interne klinike, na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, na Kliniki za nuklearno medicino, na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa …), ponekod pa bo prihajalo do določenih »motenj pri delu«.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo denimo v času stavke omejeno delovanje specialističnih ambulant za odrasle, bolnike, za katere so ocenili, da zamik kontrolnega pregleda ni nujen, pa so prestavili na drug datum. Na Ginekološki kliniki bodo vsa dela potekala nemoteno, ustavljeni pa bodo vsi elektivni operativni programi (nenujna in benigna patologija ter dejavnost dnevne klinike). V ambulantni dejavnosti Leonišča bodo zdravniki razporejeni glede na urnik ambulant, na delo pa bodo razporejene razpoložljive sestre. Na KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni denimo ne bodo izvajali meritev kostne gostote in programskih endokrinoloških hormonskih testiranj. Na Kirurški kliniki so bili odpovedani le nekateri elektivni posegi, operativni program bo potekal na večini operacijskih miz. Delale bodo tudi kirurške ambulante, a je možno nekoliko počasnejše delo.

Na Dermatovenerološki kliniki bodo prenaročili paciente, ki so naročeni za kontrolne in redne preglede v splošnih dermatoloških ambulantah. Na Ortopedski kliniki bosta namesto  štirih operacijskih dvoran delali dve, za paciente bo normalno poskrbljeno; specialistične ortopedske ambulante na Polikliniki bodo delovale normalno. Na Očesni kliniki bo zagotovljeno delovanje vseh hospitalnih oddelkov z delno zmanjšanim diagnostičnim programom; poskrbljeno bo za varnost bolnikov in aplikacijo terapije.

Zaposleni, predstavniki sindikatov in vodstvo bodo jutri poskrbeli, da bodo vse delovne obveznosti potekale v skladu z zakonskimi določili in veljavnimi kolektivnimi pogodbami. Vodstvo UKC Ljubljana ima od sindikatov zagotovilo, da bo delo v času stavke organizirano tako, da bo čim manj moteče za bolnike. Vsi stavkajoči sindikati so se skupaj z vodstvom zavezali, da zdravje bolnikov v času stavke ne bo ogroženo, so še sporočili iz UKCL.