S predavanja o nevropatski – kronični bolečini

(Foto: Jupiterimages)

Poznate svojo bolečino?

Pekoča, gomazeča, zbadajoča, sunkovita, mrazeča … bolečina. Vsi ti opisi, kako nas boli, opozarjajo, da lahko gre za nevropatsko bolečino. Pojavi se lahko kjerkoli v telesu, najpogosteje v križu in vratu. Predavanje o nevropatski – kronični bolečini, ki ga je v sredo, 28. marca, v študijski čitalnici Knjižnice Velenje, organiziralo Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, je privabilo veliko število obiskovalcev. Z zanimanjem so prisluhnili predavanju izrednega profesorja dr. Marjana Zaletela, dr. med., nevrologa iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.
 

Bolečina je sicer normalen pojav, ko nas telo varovalno opozarja, da nekaj ni v redu ali da je prišlo do poškodbe. Ko pa traja dlje časa in se nadaljuje tudi po ozdravitvi prvotne poškodbe, govorimo o kronični bolečini. Nevropatska bolečina je vrsta kronične bolečine, ki jo izzove poškodba ali bolezen v živčnem sistemu. Pojavi se lahko spontano ali pa že ob rahlem dotiku, mrazu, toploti. Poleg bolečine je pogost tudi občutek mravljinčenja, zlasti v spodnjih okončinah. Ta vrsta bolečine nima varovalne vloge, potrebno jo je pravilno diagnosticirati in zdraviti.

Da bi zdravniku lahko čim jasneje opisali bolečino, nam je lahko v pomoč vprašalnik, ki ga najdemo na www.bolime.si. Za uspešno diagnosticiranje je namreč pomembno, da znamo zdravniku jasno opisati bolečino (kdaj se je začela, ali izžareva, kako huda je, kako pogosto se pojavlja). Kot je poudaril dr. Marjan Zaletel je to ključno za nadaljnje preiskave, med katere sodijo elektromiografija (EMG), rentgensko slikanje (RTG) ter magnetna resonanca (MRI).

Za zdravljenje obstaja več vrst zdravil, najbolj primerno za vsakega posameznika predpiše lečeči zdravnik. Poleg zdravil se za zdravljenje uporabljajo fizikalne terapije, TENS ter vaje za razgibavanje in krepitev. S temi načini lahko lajšamo bolečino in izboljšujemo kvaliteto življenja, saj nevropatična bolečina potrebuje dolgotrajno obvladovanje. Toda nikar ne izgubimo volje in poguma, bodimo vztrajni in pozitivno naravnani. Predvsem pa pravočasno in dobro (po)skrbimo zase.

V mesecu aprilu Društvo bolnikov z osteoporozo skupaj z Referatom za zdravstveno vzgojo ZD Velenje organizira test hoje na dva kilometra, v maju pa tečaj nordijske hoje. Pridružite se jim lahko tudi pri telovadbi pod vodstvom fizioterapevtke. Več informacij o dogodkih in delovanju društva na telefonski številki (040) 724 008 ali na e-naslovu dbo.saleskedoline@gmail.com.

 

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki