Umrla prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., specialistka ginekologije

(Foto: Diana Anđelić)

Prav vsakič, ko smo jo poklicali  po telefonu, se je razveselila: "O, Viva! Kaj bomo pa tokrat naredili za naše ženske?" Naredili smo ogromno. Pri tem nas je vodila in usmerjala z vsem svojim znanjem, s strokovnostjo, z neizčrpno energijo, motiviranostjo in zagnanostjo, s posluhom za sočloveka, srčnostjo in z naravno milino. Trdno je stala na tleh in bila vselej odkrita, tudi kadar je bilo treba sporočiti najhujše, vendar je takoj zatem z optimizmom predlagala, kako naprej

S svojim strokovnim medicinskim znanjem in z naravno pozitivno naravnanostjo je rešila življenje številnim slovenskim ženskam. Bila je zdravnica in človek z veliko začetnico, a tudi vizionarka, ki je prihodnjim rodovom tlakovala pot do zdrave ženskosti. Več kot dvajset let je bil v središču njenega strokovnega zanimanja boj proti raku materničnega vratu in okužbam s HPV. Sodelovala je pri medicinskem napredku na področju zdravljenja, enako dejavna pa je bila pri ozaveščanju javnosti o tej hudi bolezni in njenem preprečevanju.

Poleg profesorja Maria Poljaka je bila najvišja strokovna avtoriteta na področju HPV v Sloveniji. Neizmerno energijo in željo, da bi pomagala vsem ženskam, tako zdravim in njihovim hčeram kot bolnim, je nesebično razdajala v ambulanti, v operacijski sobi in v številnih strokovnih organizacijah, kot je ZORA, državni program za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu. Poleg tega je bila predsednica strokovnega sveta Združenja za ginekološko onkologijo. Sleherni trenutek svojega prostega časa je namenila razlaganju, predavanjem, pisanju člankov in urejanju strokovne revije Onkologija.

Več kot desetletje je tesno sodelovala z nami, z revijo Viva. Skupaj smo ustanovili društvo Kala za boj proti raku materničnega vratu, po telefonu in e-pošti je v okviru Vivine zdravniške linije odgovarjala na vprašanja naših bralk in staršev, strokovno recenzirala številne priloge, ki smo jih pripravili skupaj … Bila je vrhunska medicinska strokovnjakinja, ki si je vselej vzela čas za toplo besedo in nasmeh, zato so se ob robu strokovnega sodelovanja med nami stkale nadvse tople vezi tudi na človeški ravni.

Draga profesorica, v čast nam je bilo sodelovati in živeti z vami. Neizmerno vas bomo pogrešali. Z vašim slovesom je nastala velika praznina, ki jo bo zelo težko nadomestiti.

Naš poklon in iskrena hvala.


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki