Očistimo Slovenijo 2012 in Očistimo svet 2012

  • Viva
  • sobota, 24. marec 2012
(Foto: Grega Žunič)

Slovenija in Portugalska danes uspešno začeli največjo prostovoljsko okoljsko akcijo v zgodovini človeštva

Danes se je z velikima prostovoljskima čistilnima akcijama  v Sloveniji  in na Portugalskem začel projekt Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012), doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

V Sloveniji se je čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012 začela ob deveti uri zjutraj. Tudi na drugo vseslovensko akcijo smo se odzvali v velikem številu. Po zadnjih podatkih se je akciji pridružilo več kot 230.000 prostovoljcev. Organizatorji projekta društvo Ekologi brez meja so do sedaj prešteli 85 odstotkov udeležencev akcije, zato pričakujejo, da bo končno število prostovoljcev še veliko večje. 

Glavni motivator gibanja Let´s Do It! Rainer Nõlvak, ki je prišel v Slovenijo, je na zaključni novinarski konferenci povedal: »Ponosen sem, da je projekt World Cleanup 2012 začel svoj pohod prav v Sloveniji. Do septembra bomo z akcijo nadaljevali v vsaj 85 državah. Upam, da se bo vzdušje tukaj v Sloveniji preneslo tudi v vse ostale ekipe. Slovenci imate veliko prijateljev po svetu in želim si, da bi zgodbo o teh uspehih prenesli prenesli v svet.«

Samo v Ljubljani, kjer smo se akciji pridružili tudi iz uredništva revije Viva s sodelavci iz podjetja Studio Moderna, srebrnim pokroviteljem akcije, je čistilo okrog 18.000 prostovoljcev. O količini zbranih odpadkov z divjih odlagališč še zbirajo podatke, a po dosedanjih ocenah je bilo na terenu glede na akcijo izpred dveh let manj odpadkov. Skupaj smo očistili okoli 17.000 kubičnih metrov odpadkov, kar je okoli 3.000 ton odpadkov.


Galerija

Grega Žunič

Ekipa Studio Moderna in revija Viva s Slovensko vojsko po uspešnem zaključku akcije. Grega Žunič

Zadovoljna ekipa po končanem čiščenju. Grega Žunič

Čiščenje odpadkov. Grega Žunič

Tudi najmlajši pridno čistijo. Grega Žunič

Slovenska vojska se je pridružila akciji in poskrbela za odvoz odpadkov. Grega Žunič

Mladi junak v akciji. Grega Žunič

Odhod na divje odlagališče. Grega Žunič

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki