Očistimo Slovenijo 2012, Slovenija pripravljena na čistilno akcijo!

  • NP
  • četrtek, 22. marec 2012
(Foto: Shutterstock)

Danes je v prostorih Galerije na Gospodarskem razstavišču potekala še zadnja novinarska konferenca pred vseslovensko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo 2012. Z akcijo v Sloveniji in na Portugalskem se tako 24. Marca začenja globalna akcija World Cleanup 2012, ki bo v vsaj 85 državah sveta potekala do 25. septembra.  Na novinarski konferenci so člani Društva Ekologi brez meja predstavili različne vidike projekta, potek akcije in sveže podatke.

Za okolje lahko naredimo veliko – če stopimo skupaj!

Ključni cilji tokratnega projekta so v enem dnevu povezati 250.000 prostovoljcev, 1.000 organizacij in za vsakega Slovenca pobrati 1 vrečo odpadkov. Največji poudarek akcije pa je krepitev zavesti, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane. 

Petra Matos, vodja projekta Očistimo Slovenijo 2012, je opozorila na pomembnost ozaveščevalnih aktivnosti: »Glavni cilj projekta Očistimo Slovenijo 2012  ni le čiščenje. Slovenija bolj kot kadarkoli prej potrebuje zavest, da imamo kot posamezniki moč narediti nekaj za svoje okolje. Čiščenje divjih odlagališč je le eden od načinov, da se povežemo in s skupnimi močmi premaknemo stvari na bolje. Le kaj vse še lahko naredimo, če stopimo skupaj? Čisto okolje je vrednota, za katero se je vredno boriti. Pokažimo, da nam ni vseeno in skupaj očistimo okolje, v katerem živimo. Zase in za svoje otroke. Poleg tega pa naj bo naša prisotnost na akciji tudi jasno sporočilo vladajočim, da pričakujemo sistemske spremembe, ki bodo pomagale očistiti Slovenijo za vedno.«

Za trajno rešitev problematiko divjih odlagališč!

Vodja komuniciranja na projektu, Polonca Štritof, pa je poudarila: »S projektom Očistimo Slovenijo 2012 prebivalci Slovenci znova dokazujemo, da znamo prevzeti odgovornost za svoje okolje in tudi, kako močni smo, ko se povežemo. Naj bo to akcija z jasnim sporočilom odločevalcem, da državljani želimo sistemske spremembe, ki bodo trajno rešile problematiko divjih odlagališč. Čistilnih akcij se bomo kmalu naveličali.«


Od 9. ure naprej bo čistilo 122.000 prostovoljcev

Vodja projekta Očistimo Slovenijo 2012 ter vodja IT in logistike Jaka Kranjc je v nadaljevanju  predstavil, kako bo potekal prevzem in odvoz odpadkov, razložil sistem ločevanja in predstavil glavno opremo in navodila za prostovoljce na dan akcije. Predstavil je tudi zadnje statistične podatke in potek sobotnega čiščenja: »Prijavilo se je dobrih 122.000 prostovoljcev, ki bodo v čistili del od 15.000 divjih odlagališč v našem registru. Vseh se ne bo čistilo, saj so nekatera ostala čista, nekatera so na težko dostopnih mestih, mnogo pa jih vsebuje le gradbene in nevarne odpadke kot so salonitke, katerih ne bomo odstranjevali. Prostovoljci se bodo ob 9. uri zbrali na več kot 2.000 zbirnih mestih po vsej Sloveniji. Njihove lokacije so objavljene na naši spletni strani, v nekaterih medijih in na plakatih, vsi ki so se prijavili preko spletne strani, pa so že dobili informacijo o najbližjem zbirnem mestu na svoj elektronski naslov. Vodja zbirnega mesta jim bo tam dal zadnje napotke, razdelil vreče in jih po skupinah usmeril do divjih odlagališč.«

Še vedno se lahko prijavite!

Prijave na akcijo še vedno potekajo na spletni strani očistimo.si. Če imajo prostovoljci kakršna koli vprašanja ali če na odlagališču naletijo na težave, lahko pokličejo klicni center: (040) 332 771, (040) 332 788 ali (040) 333 261.

Dva fotografska natečaja na dan čiščenja

Fotografski natečaj »Naj odpadek« je namenjen otrokom in mladostnikom od 6. do 16. leta starosti. Fotografije za ta natečaj naj bodo posnete na dan čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012. Rok za oddajo fotografij za fotografski natečaj »Naj odpadek« poteka od nedelje, 25. 3. 2012, do petka, 30. 3. 2012. Več na spletnih strani National Geographic Junior.

Fotografski natečaj »Očistimo Slovenijo 2012« pa je namenjen ljubiteljskim in poklicnim fotografom. Fotografije za ta natečaj naj bodo posnete na dan čistilne akcije Očistimo Slovenijo 2012. Rok za oddajo fotografij za fotografski natečaj »Naj odpadek« poteka od nedelje, 25. 3. 2012, do petka, 30. 3. 2012. Več na spletnih strani  National Geographic Slovenija .