Dan za spremembe 2012

  • NP
  • sreda, 21. marec 2012
(Foto: Shutterstock)

Ne prepuščaj se toku, spreminjaj se tudi ti

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, v letu 2012, ki je tudi evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, že tretje leto zapored poziva k organizaciji DNEVA ZA SPREMEMBE. Na ta dan bodo v različnih krajih po Sloveniji potekale številne prostovoljske akcije, katerih namen je premagovanje osamljenosti, saj veliko pokazateljev kaže, da je v bogati, materialistično usmerjeni družbi tudi veliko osamljenih ljudi.

Spremembe se ne zgodijo same od sebe. Zanje smo odgovorni vsi, če stopimo skupaj, pa so lahko le opaznejše in učinkovitejše. 21. aprila zato ne bo le govora o solidarnosti, povezovanju in vključevanju, temveč bodo prostovoljci in prostovoljke po vsej Sloveniji s konkretnimi dejanji soustvarjali svoje okolje.

Akcije na Slovenski filantropiji pripravljajo v sodelovanju z različnimi nevladnimi organizacijami, šolami, drugimi javnimi zavodi in občinami. Pridruži se lahko vsak, ki želi v našo družbo in svoje okolje vnesti pozitivne spremembe in letos skupaj s številnimi prostovoljci premagovati osamljenost. V evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je DAN ZA SPREMEMBE tudi priložnost, da spodbudimo solidarnost med različnimi generacijami.

Lokalne skupnosti in društva, ki v njih delujejo, se zavedajo, da lahko prav s prostovoljstvom spreminjajo stvari na bolje. Ljudje, ki se znajdejo na robu družbe, bolni in sami, potrebujejo okolje, v katerem je ljudem mar za stiske drugih in kjer je solidarnost ena od bistvenih vrednot skupnega bivanja. V lokalnih okoljih najbolje poznajo probleme, ki spremljajo življenja osamljenih in hkrati vedo, da ni potrebno veliko, da se ljudem ponudi drugačen dan, dan v dobri družbi.

Soustvarjali ga bodo tudi mladi prostovoljci in prostovoljke s šol, ki se že skozi leto družijo s starejšimi in obiskujejo osamljene. Na DAN ZA SPREMEMBE bodo svoje delo razširili z novimi aktivnostmi in povabilom novim prostovoljcem. DAN ZA SPREMEMBE bo potekal v soboto, zato lahko sodelujejo tudi cele družine. Morda se bodo stkale nove vezi in 'rodili' novi prostovoljci, ki bodo delo, začeto 21. aprila, nadaljevali tudi v prihodnje.

Tri dni pred akcijo Očistimo Slovenijo 2012, ki bo v prizadevanjih za čisto okolje povezala več kot 120.000 prostovoljcev, in mesec dni pred akcijo, s katero bomo naredili nekaj pozitivnega za osamljene ljudi v svojem okolju, Slovenska filantropija poziva vse prebivalke in prebivalce Slovenije, da na DAN ZA SPREMEMBE stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci pod skupnim geslom: Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki