Kmalu hamburgerji z mesom iz matičnih celic

  • NP
  • nedelja, 11. marec 2012
(Foto: Jupiterimages)

V laboratoriju Univerze v Maastrichtu razvijajo meso za hamburgerje iz matičnih celic, pridobljenih iz govedi. Na nedavni novinarski konferenci so napovedali, da jim bo ta podvig uspel že jeseni. Dosedanji stroški razvoja tovrstnih hamburgerjev znašajo 250.000 evrov, raziskavo pa financira anonimni darovalec, ki želi zmanjšati število živali za zakol, a tudi emisije toplogrednih plinov – njihov pomembni vir je namreč tudi živinoreja.

Z naraščanjem živinoreje se povečuje tudi povpraševanje po mesu – do leta 2050 bi morali za dvakrat povečati obseg živinoreje, ki že zdaj zaseda 70 odstotkov kmetijskih površin. Živinoreja povečuje tudi globalno segrevanje, saj se zaradi nje v atmosfero se sprošča metan, ki je kar 20-krat močnejši plin od ogljikovega dioksida. To je eden od vzrokov za razvijanje mesa iz matičnih celic, ki bi bilo enako navadnemu mesu. Prednost tovrstnega mesa naj bi bila tudi v tem, da bi bilo obogateno z zdravimi omega 3 maščobnimi kislinami. S to tehniko bi lahko proizvedli meso iz katere koli živali.

Razvoj mesa iz matičnih celic poteka že šest let, v naslednjih desetih do dvajsetih letih pa bi lahko imeli takšno meso tudi na krožnikih. S podobno tehnologijo pa bi bilo mogoče poleg mesnih izdelkov razviti tudi mlečne izdelke.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki